back to top

Kroz projekat EU4Business zaposleno više od 900 osoba

Više od 900 osoba širom Bosne i Hercegovine dobilo je posao, a kreirano je više od 120 novih biznisa kroz projekt koji je finansirala Evropska unija i Savezna Republika Njemačka nazvan “EU4Business-za inovativnu i konkurentnu domaću ekonomiju”.

Cilj projekta, koji su zajednički provodili GIZ, Međunarodna organizacija rada (MOR) i UNDP, bio je jačanje ekonomije BiH, a od aprila 2018. godine do marta 2022. godine kroz ovaj projekat podršku su dobili razvojni projekti, veliki broj firmi, poljoprivrednika i poduzetnika koji su dobili bespovratna sredstva i stručnu podršku te su povećali kvalitet i prodaju svojih proizvoda na domaćem i stranom tržištu.

Šef Kooperacije Delagacije EU u BiH Stefano Ellero iznio je nekoliko podataka na današnjem završnom događaju u Sarajevu kojim je okončana implementacija ovog projekta navodeći da je najveći cilj bio postići konkurentnost biznisa u BiH u vrlo izazovnom vremenu poslije pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

Kaže da je podržano 1.000 biznisa kroz ovaj projekt posebno u oblasti turizma i proizvodnji hrane, dok su 23 biznisa unaprijedila kompetencije, efektivnost i izvozne potencijale kroz uvođenje digitalnih platformi te korištenje robotike.

Kada je u pitanju turizam, 20 novih destinacija je otvoreno kao penjačka staza via ferrata na Romaniji i biciklističa tura “Ćiro” u Hercegovini. Projekt je također imao za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u BiH razvijajući širom zemlje ekološki certificirani model za razvoj održivog turizma kakav bi vlasti u BiH, kaže Ellero, uskoro usvojili.

Najavio je da se podrška BiH u razvoju poslova ne završava ovim projektom nego se nastavlja kroz dva nova projekta i to “EU4BusinessRecovery” i “EU podrška u digitalizaciji malih i srednjih preduzeća”.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera kazala je da ovo partnerstvo bilo jedinstveno kakvo nije zabilježeno u drugim zemljama te je poručila da se važnost ovog projekta ogleda u činjenici da je podržan razvoj privatnog sektora u BiH.

– Potican je finansijski rast postojećih kompanija i njihov daljnji razvoj, kao i uspostava novih kompanija naročito onih čiji je izvoz orijentiran ka Evropskoj uniji. Njime je ohrabren privatni sektor na modernizaciju i digitalizaciju, a također je pružio i podršku u postpandemijskom periodu – podvukla je Nedera.

Koordinatorica MOR-a u BiH Lejla Tanović kaže da su se kroz projekt fokusirali na razvoj inkluzivnog preduzeništva i unapređenje konkurentnosti na lokalnom nivou što znači da su cilj bili svi oni koji su ili se borili za egzistenciju ili su imali poslovne ideje koje nisu mogli realizirati. U tom smislu, obučeno je 534 mladih osoba i žena te od osnovana 123 biznisa, 54 vode žene.

Ističe da se pokazalo da postoji izražena potreba da se pomogne poduzetnicima u njihovim koracima, a veoma je važna i saradnja i sinergija na lokalnom nivou radi kreiranja podsticajnog okruženja za rast novih preduzeća u atraktivnim i brzorastućim sektorima.

Voditeljica projekta pri GIZ-u Danija Krieg kazala je da su se oni fokusirali na izvozno orijentirane sektore metala i drveta kao i turizam, dodajući da je kroz finansijsku i tehničku podršku preduzećima omogućeno da uvedu inovacije i digitaliziraju svoje procese što je dovelo da povećaju produktivnost, kao i izvoz na tržište EU.

Jedna od korisnica projekta Alma Subašić-Omerović istaknula je da je dio projekta koji pomaže u ostvarenju snova i namjera, dodajući da se bez ove podrške ne bi odlučila na pokretanje biznisa. Ona je pokrenula biznis Šapa LAB Furniture koji se bavi izradom multifunkcionalnog namještaja za kućne ljubimce i ljude.

Evropska unija osigurala je 15 miliona eura za ovaj projekt, dok je Savezna Republika Njemačka osigurala 1,1 milion eura.

Biznis.ba /  FENA

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU