Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Kroz projekat EU4Business zaposleno više od 900 osoba

  Više od 900 osoba širom Bosne i Hercegovine dobilo je posao, a kreirano je više od 120 novih biznisa kroz projekt koji je finansirala Evropska unija i Savezna Republika Njemačka nazvan “EU4Business-za inovativnu i konkurentnu domaću ekonomiju”.

  Cilj projekta, koji su zajednički provodili GIZ, Međunarodna organizacija rada (MOR) i UNDP, bio je jačanje ekonomije BiH, a od aprila 2018. godine do marta 2022. godine kroz ovaj projekat podršku su dobili razvojni projekti, veliki broj firmi, poljoprivrednika i poduzetnika koji su dobili bespovratna sredstva i stručnu podršku te su povećali kvalitet i prodaju svojih proizvoda na domaćem i stranom tržištu.

  Šef Kooperacije Delagacije EU u BiH Stefano Ellero iznio je nekoliko podataka na današnjem završnom događaju u Sarajevu kojim je okončana implementacija ovog projekta navodeći da je najveći cilj bio postići konkurentnost biznisa u BiH u vrlo izazovnom vremenu poslije pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

  Kaže da je podržano 1.000 biznisa kroz ovaj projekt posebno u oblasti turizma i proizvodnji hrane, dok su 23 biznisa unaprijedila kompetencije, efektivnost i izvozne potencijale kroz uvođenje digitalnih platformi te korištenje robotike.

  Kada je u pitanju turizam, 20 novih destinacija je otvoreno kao penjačka staza via ferrata na Romaniji i biciklističa tura “Ćiro” u Hercegovini. Projekt je također imao za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u BiH razvijajući širom zemlje ekološki certificirani model za razvoj održivog turizma kakav bi vlasti u BiH, kaže Ellero, uskoro usvojili.

  Najavio je da se podrška BiH u razvoju poslova ne završava ovim projektom nego se nastavlja kroz dva nova projekta i to “EU4BusinessRecovery” i “EU podrška u digitalizaciji malih i srednjih preduzeća”.

  Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera kazala je da ovo partnerstvo bilo jedinstveno kakvo nije zabilježeno u drugim zemljama te je poručila da se važnost ovog projekta ogleda u činjenici da je podržan razvoj privatnog sektora u BiH.

  – Potican je finansijski rast postojećih kompanija i njihov daljnji razvoj, kao i uspostava novih kompanija naročito onih čiji je izvoz orijentiran ka Evropskoj uniji. Njime je ohrabren privatni sektor na modernizaciju i digitalizaciju, a također je pružio i podršku u postpandemijskom periodu – podvukla je Nedera.

  Koordinatorica MOR-a u BiH Lejla Tanović kaže da su se kroz projekt fokusirali na razvoj inkluzivnog preduzeništva i unapređenje konkurentnosti na lokalnom nivou što znači da su cilj bili svi oni koji su ili se borili za egzistenciju ili su imali poslovne ideje koje nisu mogli realizirati. U tom smislu, obučeno je 534 mladih osoba i žena te od osnovana 123 biznisa, 54 vode žene.

  Ističe da se pokazalo da postoji izražena potreba da se pomogne poduzetnicima u njihovim koracima, a veoma je važna i saradnja i sinergija na lokalnom nivou radi kreiranja podsticajnog okruženja za rast novih preduzeća u atraktivnim i brzorastućim sektorima.

  Voditeljica projekta pri GIZ-u Danija Krieg kazala je da su se oni fokusirali na izvozno orijentirane sektore metala i drveta kao i turizam, dodajući da je kroz finansijsku i tehničku podršku preduzećima omogućeno da uvedu inovacije i digitaliziraju svoje procese što je dovelo da povećaju produktivnost, kao i izvoz na tržište EU.

  Jedna od korisnica projekta Alma Subašić-Omerović istaknula je da je dio projekta koji pomaže u ostvarenju snova i namjera, dodajući da se bez ove podrške ne bi odlučila na pokretanje biznisa. Ona je pokrenula biznis Šapa LAB Furniture koji se bavi izradom multifunkcionalnog namještaja za kućne ljubimce i ljude.

  Evropska unija osigurala je 15 miliona eura za ovaj projekt, dok je Savezna Republika Njemačka osigurala 1,1 milion eura.

  Biznis.ba /  FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU