Krenula prodaja imovine bivšeg diva: ‘Propuste par krugova da bi išli na manju cijenu’


Krenula Prodaja Imovine Bivšeg Diva: ‘Propuste Par Krugova Da Bi Išli Na Manju Cijenu’

Općinski sud u Cazinu je prije nekoliko dana imao prvo ročište na kojem je odredio za prodaju usmenim javnim nadmetanjem nekoliko nekretnina u vlasništvu Agrokomerca.

Riječ je o poslovnoj zgradi u privredi površine 31.898 m2 i zemljištu uz zgradu površine 80.815 m2, a što ukupno iznosi 112.713 m2, upisanih u posjedovni list broj 476 k.o. Pjanići na dioničko društvo Agrokomerc, te Mesna industrija Pjanići, odnosno poslovnoj zgradi u privredi površine 29.046 m2, upisanoj u posjedovni list broj 420 k.o. Tržačka Raštela na dioničko društvo Agrokomerc.

– Na ročištu se niko nije pojavio, pa je Sud prodaju prolongirao za naredni period – kazao je za Oslobođenje advokat Omer Abdagić, koji zastupa dio povjerilaca.

Jučer je dostavljena i korespondencija Kluba laburista BiH koju su uputili Općinskom sudu u Cazinu, a u vezi s prodajom državne imovine, kako navode, u vrijednosti od 35.157.150 KM.

– U aktima smo skrenuli pažnju Općinskom sudu u Cazinu, ali i postupajućoj sutkinji da se radi o sudskoj prodaji, za čije radnje je utvrđena ništavost važećim zakonima koji regulišu državnu imovinu – kazao je Amir Đogić iz ovog kluba.

Naime, vlasnik nad imovinom koja se prodaje je država, a državna imovina može ići samo u privatizaciju, a ne u direktnu prodaju, pa ni putem suda.

Predsjednik Suda Erol Husić im je praktično odgovorio da on nema nikakve ovlasti nad predmetom koji se vodi kod drugog sudije, osim u slučaju da predmet vodi on lično, što nije slučaj. A što se tiče zabrane raspolaganja i tu se ograđuje riječima da nije ovlašten.

Advokat koji zastupa dio potražilaca Omer Abdagić smatra da će Općinski sud u Cazinu, ipak, ići u prodaju bez obzira na ove primjedbe. To što se na prvom ročištu nije pojavio niko od kupaca, ne znači da nema zainteresovanih.

– Obično se tako propusti par krugova da bi se moglo ići na manju otkupnu cijenu – prokomentarisao je bivši stečajni upravitelj Agrokomerca Šefik Smlatić.

Ostaje nepoznanica kako će Ured visokog predstavnika reagirati, s obzirom na to da je pritužba iz Velike Kladuše upućena i njemu.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nijedan zakon ne može derogirati državni Zakon o zabrani raspolaganja imovinom, te da je on lex specialis u odnosu da druge koji regulišu materijalno pravo, navodi se u pismu OHR-u, uz napomenu da Općinski sud Cazin nema odluku o izuzimanju imovine od zabrane raspolaganja.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU