Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Knjižni fond školskih biblioteka ZDK uvećan za 6 hiljada knjiga

  U saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškim zavodom Zenica, Rotay Club Zenica realizira projekat “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu“

  U prvoj godini realizacije projekta obuhvaćene su 22 osnovne škole u opštinama: Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, Zavidovići i Žepče. Zahvaljujući projektu, knjižni fond školskih biblioteka ovih osnovnih škola uvećan je za oko 6.100 knjiga za lektiru.

  Gđa Mensura Beganović,  predsjednica Rotary kluba Zenica naglasila je cilj i sveobuhvatnost ovog veoma važnog projekta: „Cilj ovog projekta je da se, uz pomoć nastavnika u svih 59 osnovnih škola ZE-DO Kantona, učenici vrate čitanju knjiga i nauče kritički razmišljati. U te svrhe, svakoj školi smo donirali komplet od oko 200 knjiga za lektiru koje su škole odabrale u skladu s nastavnim planom i programom. Škole koje su imale oko hiljadu učenika, dobile su po 400 knjiga.“

  U okviru projekta, Pedagoški zavod Zenica organizira seminare za oko 120 nastavnika razredne i predmetne nastave na temu metodologije i strategije za poboljšanje čitalačke pismenosti s krajnjim ciljem razvoja životnih vještina povezanih s komunikacijskim vještinama i kritičkim razmišljanjem učenika. Projekat će trajati 3 godine i njegova vrijednost je oko 124.000 USD, a planirano je da se na kraju trogodišnjeg projekta knjižni fond školskih biblioteka uveća za skoro 16.000 knjiga za lektiru. U finansiranju projekta učestvuju Rotary Club Zenica, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, Rotary Club Beč, Rotary Distrikt 1910 sa sjedištem u Beču i Global fond Rotary Fondacije sa sjedištem u Čikagu. Partner u projektu je bosansko-hercegovačko-austrijsko kulturno društvo MEDO.

    Kako definisati investicije ?!
  Knjižni Fond Školskih Biblioteka Zdk Uvećan Za 6 Hiljada Knjiga
  Knjižni fond školskih biblioteka ZDK uvećan za 6 hiljada knjiga 1

  Projekat su velikodušno podržali prijatelji iz Rotary kluba Beč, Vienna Insurance Group, Wiener osiguranje VIG, Vienna osiguranje VIG, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica pokazali su puno razumijevanje i spremnost na saradnju.

  „Vjerujemo da ćemo uspješno realizirati cjelokupan projekat na zadovoljstvo učenika i njihovih nastavnika koji se u ovim specifičnim uvjetima rada, zbog pandemije virusa COVID-19, nose sa brojnim izazovima. U prvoj godini projekta nastavnici i učenici koji sudjeluju u projektu prepoznali su značaj i korist ovog projekta i pokazali spremnost i visok nivo entuzijazma u njegovoj realizaciji. Ova donacija je izuzetno obradovala i učenike koji su se nakon dužeg perioda nedavno vratili u učionice. Pripremili su nam topao prijem u svojim školama, predali smo im lektirne knjige, a najaktivnijim učenicima uručili smo novčane nagrade i prigodnu knjigu.“ – zaključuje gđa Mensura Beganović,  predsjednica Rotary kluba Zenica.

  Više informacija o Rotary Club Zenica

  Rotary Club Zenica, uspješno djeluje od 2018. godine kada je osnovan i postao član internacionalne Rotary zajednice. Rotary International je međunarodna organizacija osnovana 1905. godine sa idejom na kojoj i danas postoji i djeluje: „služenje prije svega“. Organizacija okuplja dokazane pripadnike stručne i poslovne zajednice koji su spremni dio svog vremena i drugih resursa kojima raspolažu posvetiti društvenoj zajednici, promovirajući mir, boreći se protiv bolesti, obezbjeđujući čistu vodu, sanitaciju i higijenu, štiteći zdravlje majki i djece, podržavajući edukaciju i podstičući rast lokalne ekonomije.

    (FOTO) Bingo otvorio novi hipermarket u Čeliću

  Organizacija Rotary International okuplja preko 1.200.000 članova organiziranih u više od 35.000 klubova u oko 200 zemalja. Rotary klubovi iz nekoliko zemalja čine distrikt. Tako Rotary klubovi iz BiH zajedno sa Rotary klubovima iz Austrije čine Distrik 1910 i često smo u prilici surađivati na različitim projektima. Rotary Club Zenica je najmlađi klub u Bosni i Hercegovini i u dvije godine djelovanja uspjeli smo realizirati niz programa korisnih za širu zajednicu. Izdvajamo najznačajnije: dodjelu godišnjih studijskih stipendija – štićenicima J.U. Dom i porodica Zenica, pomoć udruženjima građana u borbi protiv različitih bolesti, pomoć zdravstvenim ustanovama i obdaništima u uslovima pandemije virusa Covid-19, te pomoć udruženjima koja podstiču razvoj nauke, sporta, kulture, itd.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Una
  Unahttps://poslovnisvijet.ba
  Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU