back to top

Kineski kvantni algoritam za razbijanje koda uznemirio Amerikance


Kineski Kvantni Algoritam Za Razbijanje Koda Uznemirio Amerikance

Kinezi su predstavili novi algoritam za razbijanje koda koji bi mogao učiniti mainstream enkripciju bespomoćnom za nekoliko godina, a ne desetljeća, javlja South China Morning Post. Istraživači Sveučilišta Tsinghua pod vodstvom profesora Longa Guilua tvrde da bi ovaj algoritam moglo pokrenuti i skromno kvantno računalo, izrađeno trenutno dostupnom tehnologijom. 

Asimetrična kriptografija

Novi algoritam mogao bi dramatično smanjiti opseg praktičnog kvantnog računala na 372 qubita, što je manje od IBM-ovog Ospreya, najmoćnijeg kvantnog procesora na svijetu, zapisali su istraživači u nerecenziranoj studiji koju objavljuje arxiv.org.

Tijek Rada Sqif Algoritma
Tijek rada SQIF algoritma

Kinezi tvrde da njihov novi algoritam, sublinear-resource quantum integer factorization (SQIF), može dešifrirati podatke šifrirane s RSA-2048. Ova asimetrična kriptografija jedan je od najstrožih industrijskih standarda koje koriste mnoge vlade, financijske institucije i tehnološke tvrtke za zaštitu informacijske sigurnosti pomoću ključa dugog 2048 bita.

Demonstracija izvedivosti

Kineski tim stvorio je SQIF kako bi optimizirao proces kvantnog izračuna na temelju spornog algoritma koji je razvio njemački matematičar Claus Schnorr 2013. godine. Kako bi demonstrirali izvedivost SQIF-a i razbili 48-bitni ključ za šifriranje, istraživači su koristili sićušno 10-kubitno supravodljivo kvantno računalo na Sveučilištu Zhejiang u Hangzhouu.

Eksperimentalna Postavka I Qaoa Sklop Sqif Algoritma
Eksperimentalna postavka i QAOA sklop SQIF algoritma

“Naša studija ubrzava primjenu trenutnih bučnih kvantnih računala i utire put faktoriziranju velikih cijelih brojeva realnog kriptografskog značaja”, tvrde istraživači. 

Zabrinutost u SAD-u

Dakako da su izjave kineskog profesora izazvale nemir i zabrinutost kod nekih vodećih stručnjaka za sigurnost i kvantna računala u Sjedinjenim Američkim Državama. “Studiju profesora Guilua treba shvatiti ozbiljno”, zapisao je u svom blogu američki kriptograf i računalni stručnjak Bruce Schneier, koji je pred američkim Kongresom svjedočio o pitanjima informacijske sigurnosti.

Scott Aaronson, voditelj Centra za kvantne informacije na Sveučilištu Texas u Austinu, ne misli pak da će kineski pristup biti uspješan.

“Bilo bi potrebno čudo da bi ovaj pristup poluči ikakvu korist. Ovo je jedan od najviše obmanjujućih radova o kvantnom računalstvu koje sam vidio u 25 godina, a vidio sam mnoge”, napisao je Aaronson u svom blogu, sumnjajući u autentičnost studije.

Lawrence Gasman, osnivač internetske stranice Inside Quantum Technology, upozorava da bi kineska ideja, ako je istinita, bila katastrofalna. On sam vjeruje da je “ideja zanimljiva”, ali i “vjerojatno pogrešna”.

bughr/press


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU