Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Kanton Sarajevo bilježi rast u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje

  Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo podsjetilo je da uz sav potencijal za razvoj poljoprivrede Bosna i Hercegovina i dalje uvozi više od 80 posto mesa i mesnih prerađevina, jer se sve manje ljudi odlučuje baviti poljoprivredom.

  Navodi se da je Kanton Sarajevo, iako nije primarno poljoprivredna regija, na vrijeme prepoznao trendove i važnost jačanja domaće proizvodnje i već prošle godine u Ministarstvu privrede KS povećan je budžet za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji s 5,5 na 6,1 milion KM, a u 2022. godine dodatno su uvećana ta sredstva u budžetu na 7,5 miliona KM.

  “Povećali smo i sve pojedinačne podsticaje, omogućili korištenje sjemena iz vlastitog uzgoja, uveli praksu otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda. Isplata novčanih podsticaja je redovna, što do sada nije bio slučaj i već  imamo rezultate koji su pokazatelj rasta u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo. Dodatno smo uložili sredstva u unapređenje i modernizaciju kantonalne farme Butmir koja je sada najveći proizvođač mlijeka u BiH”, naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

  Dodao je i da je samo u oblasti govedarstva zabilježen značajan rast proizvodnje u protekle dvije godine.

  “U 2022. godini kroz sistem podsticaja prošlo je 1.557 mliječnih grla, što je u odnosu na 1.277 grla u 2020. godini rast koji nije zanemariv. Primjeren rast, nešto više od stotinu novih grla u ovoj godini, ostvaren je i u proizvodnji mlijeka od krava koje nisu u sistemu otkupa mlijeka, kao i rastu broja junica, te tovne junadi za koje očekujemo do kraja godine rast do hiljadu grla. Raste i broj teladi iz vlastitog uzgoja i očekujemo da ćemo do kraja godine imati blagi rast od pedesetak novih grla, što bi u konačnici trebalo omogućiti 300 teladi iz vlastitog uzgoja do kraja ove godine”, precizirao je ministar Delić.

  I u oblasti kapitalnih investicija došlo je do rasta interesovanja te se, kako je naveo Delić, očekuje do kraja godine nešto više od 300 grla priplodnih junica koje će također ući u sistem podsticaja za otkup mlijeka.

  “Uzimajući u obzir sve navedeno, naše su projekcije da će proizvodnja mlijeka u našem kantonu ići i dalje uzlaznom putanjom, a početak realizacije petogodišnjeg projekta osjemenjavanja visokokvalitetnim genetskim materijalom goveda čini nas dodatno optimističnima da će naša proizvodnja ostvariti rekordne rezultate”, istakao je ministar.

  U nepune dvije godine, kao Kanton kojem poljoprivreda nije bazna grana proizvodnje, Ministarstvo je izdvojilo više od 13 miliona maraka u poticaj razvoja ove proizvodnje. U novom Zakonu o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju predviđena su i nova povećanja u Budžetu za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali i podsticaj prvom stepenu prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

  Objava Kanton Sarajevo bilježi rast u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU