Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Je li moguće da plaće u FBiH porastu za 400 KM?

  Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i uputila ga po skraćenom postupku na usvajanje u parlamentarnu proceduru.

  Cilj je, kako se navodi, smanjenje stope doprinosa i rasterećenje obveza poslodavaca. Predloženim se mijenja propisani uvjet za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata.

  Potpora svih

  Ostavljena je mogućnost isplate većeg iznosa plaća ovim djelatnicima sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće. Istovremeno se vrši usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ovu skupinu djelatnika, kako bi se zadržao približno isti postotak povlastice.

  – U odnosu na amandman Vlade na tekst Prijedloga Zakona o doprinosima, a koji su postali sastavni dio prijedloga u konačnici, poslodavci preferiraju prijedloge zakona o doprinosima i o porezu na dohodak koji su prije deset dana upućeni u parlamentarnu proceduru, a koji su razmotreni na kolegiju. Očekujemo da se u najskorije vrijeme nađu pred zastupnicima u Zastupničkom domu, kaže predsjednik Udruge poslodavaca FBiH, Mario Nenadić.

  Ističe da su predloženi zakoni u skraćenoj proceduri, a što je prednost u odnosu na proceduru koja je primjenjena na sjednici prije dva dana.

  – Radi se o zakonu koji je u redovitoj proceduri, a kao što znamo intencija naše Udruge je da se primjene propisi kojima se rasterećuje cijena rada i omogućava veća neto isplata. Ukoliko bi Parlament na prvoj narednoj ili najkasnije na drugoj sjednici razmotrio ove propise, to bi u kratkom periodu omogućilo da se sve plate, a ne samo minimalna podignu za 400 KM mjesečno. Ovi naši prijedlozi su razmotreni na Ekonomsko-socijalnom vijeću i jednoglasno na koncu usvojeni. Članice Vijeća su, napominjem, i predstavnici vlasti, i sindikata, i poslodavaca, dodaje Nenadić.

    Dario Hrebak: Struja i plin enormno poskupljuju. Jednoj školi ponuda za plin skočila je sa 24.000€ na 186.300€

  Nenadić naglašava i kako predstavnici parlamentarnih stranaka s kojim je postojala komunikacija daju potporu ovim prijedlozima.

  – Obišli smo pet stranaka i mislimo da će ovo biti najbrža i najrealnija rješenja. Donijet će benefite svima, a posebno djelatnicima i imati pozitivan efekt na punjenje proračuna. Našim prijedlogom je zadržana, istina malo smanjena, stopa doprinosa za MIO. Prijedlogom je predviđeno oslobađanje iznosa od plaćanja ostalih doprinosa, naveo je.

  Oporezivanje dohotka

  Razlozi za izmjene su jačanje konkurentnosti na inozemnom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće kao pretežno izvozno orijentiranoj djelatnosti kroz utvrđivanje plaćanja doprinosa na nižu povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne neto plaće u Federaciji.

  Na ovaj način će se, kako tvrde, postići cjenovna konkurentnost proizvoda koji su namijenjeni izvozu te samim tim osiguravaju pretpostavke za značajnija investicijska ulaganja u sektor.

  Bitna odluka je i da dohodak do 1.000 KM neće biti oporezovan. Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada je utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak. Amandmani su postali sastavni dio prijedloga koji je Vlada ranije uputila u parlamentarnu proceduru.

  Predloženo je da se poveća iznos izuzetog prihoda na ime otpremnine prilikom odlaska u penziju sa tri na šest prosječnih plata. Prijedlog za ovom izmjenom također su potakli budući nepredviđeni inflatorni pritisci i zaštita primanja budućih penzionera.

    Njemačka mijenja zakon: Balkanci lakše do posla i (dvojnog) državljanstva

  H. Ž.

  The post Je li moguće da plaće u FBiH porastu za 400 KM? appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU