Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Jačanje malih i srednjih poduzeća: 2,7 miliona KM za 96 korisnika i 216 novih radnih mjesta

  Ugovore su potpisali predstavnici prvorangiranih predstavnika malih i srednjih preduzeća iz svih 10 kantona u Federaciji BiH koji su ostvarili pravo nakon provedenog javnog poziva federalnog ministarstva.

  Ukupna vrijednost ugovora, za koji su osigurana grant sredstva u Budžetu Federacije BiH, iznosi preko 2,7 miliona KM.

  “Zapravo, radi se o ukupnom ulaganju od preko 7 miliona KM u čemu Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sudjeluje 2.720.559 KM sredstava iz Budžeta Federacije BiH, dok poduzetnici investiraju u te projekte dodatnih 4,4 miliona KM”, kazao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

  Rok za realizaciju potpisanih ugovora je deset mjeseci, a očekuje se da će se njihovom realizacijom otvoriti 216 novih radnih mjesta.

  Ministar Zukić podsjetio je da se radi o redovitom projektu Jačanje konkurentnosti malih i srednjih za 2022. godinu.

  “Cilj tog projekta je da, prije svega, podržimo subjekte malog gospodarstva koji su proizvodno orijentirani u namjeri da potaknemo njihovu bolju prilagođenost tržišnim uvjetima, odnosno da ojačamo njihovu konkurentnosti. Subvencionirat će se investicije u tehnološki razvoj tih poduzeća, u digitalizaciju procesa, kao i za certifikate kvaliteta, odnosno u sve ono što će pojačati konkurentnost malih poduzeća i olakšati im ulazak na inozemna tržišta”, kazao je ministar Zukić.

  Zukić

  Haris Redžić, vlasnik tvrtke ES-Salerno iz Živinica, koja se bavi proizvodnjom pločastog i tapeciranog namještaja, kazao je kako će sredstva koja su mu danas odobrena iskoristiti za nabavku linije za proizvodnju peleta.

    Uručene nagrade 1. kruga nagradne igre ‘BBI banka i Mastercard nagrađuju 2021’

  “Prilikom obrade drveta već imamo nus proizvod koji ćemo koristiti u proizvodnji. Vidimo da je došlo do poremećaja u opskrbi kada je u pitanju sam pelet, tako da ćemo dati svoj doprinos u stabilizaciji cijena. Inače smo poznati po tome da na tržištu poslujemo s izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje”, poručio je Redžić.

  Korisnica bespovratnih poticaja Anita Miloloža, poduzetnica iz Livna, kazala je kako se njezina tvrtka bavi proizvodnjom i distribucijom dekorativnih panela.

  Po njezinim riječima, potpora Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta puno će joj pomoći u proširenju proizvodnje te u zapošljavanju ljudi.

  Sredstva za unaprjeđenje proizvodnje dobila je i Ema Badžak, direktorica i vlasnica tvrtke MM d.o.o. Mostar, koja se bavi ugostiteljstvom, turizmom i poljoprivredom.

  “Ovu lijepu sumu novca uložit ćemo za kupovinu mašina koje do sada nismo imali, kao i za obnovu već postojećih. Pećnicu koju koristimo već 20 godina dala je sve od sebe, kupujemo i mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo, kao i pakirnicu koja nam je jako neophodna za pakiranje i dostavu naše hrane”, kazala je Badžak.

  Podsjetimo, svrha projekta je bila jačanje konkurentnosti i poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih MSP-a kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, uvođenje standarda kvalitete, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

  Objava Jačanje malih i srednjih poduzeća: 2,7 miliona KM za 96 korisnika i 216 novih radnih mjesta pojavila se prvi puta na Business Magazine.

    Dario Hrebak: Struja i plin enormno poskupljuju. Jednoj školi ponuda za plin skočila je sa 24.000€ na 186.300€

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU