Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Inflacija u Njemačkoj dvostruko veća nego što se prognoziralo

  Inflacija će u Njemačkoj ove godine premašiti sedam posto zbog naglog rasta cijena energije i hrane te poremećaja u lancima nabave, a i u 2023. bit će dvostruko veća nego što se dosad očekivalo, izvijestila je danas središnja banka.

  Inflacija će u Njemačkoj ove godine iznositi 7.1 posto, a ne 3.6 posto kao što je prognozirano u prosincu, pokazuje izvješće središnje banke. U 2023. cijene će porasti 4.5 posto, također dvostruko snažnije nego što je Bundesbank prognozirao krajem prošle godine.

  “Inflacija će ove godine biti još jača nego što je bila početkom 1980-ih”, rekao je predsjednik Bundesbanka Joachim Nagel referirajući se na prethodno razdoblje rekordnog rasta potrošačkih cijena.

  Rast cijena energenata

  Snažan cjenovni pritisak proizlazi u prvom redu iz naglog rasta cijena energije i hrane, ali i ako se one isključe, stopa inflacije bila bi znatno iznad prosjeka i iznosila bi 3.6 posto potaknuta poremećajima u nabavi, ističu u Bundesbanku.

  “Cjenovni pritisci čak su i pojačani u posljednje vrijeme, što nije u potpunosti iskazano u aktualnim projekcijama”, upozorio je Nagel. “Ako prognoze izvodimo iz tog trenda, prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. mogla bi biti znatno iznad sedam posto”, dodao je.

  Njemačko gospodarstvo porast će, pak, ove godine dvostruko slabije nego što je Bundesbank očekivao u prosincu, za samo 1.9 posto. Prosinačka procjena sugerirala je rast aktivnosti za 4.2 posto.

  Snizili su i prognozu za 2023. s 3.2 na 2.4 posto.

    Nove prilike za naše radnike: Bh. firmama 2.000 dozvola za poslove u Njemačkoj

  Ako se rat intenzivira, situacija bi mogla biti još gora

  “Osnovni scenarij projekcija temelji se na pretpostavci da se rat i njegove posljedice neće dodatno intenzivirati”, upozorio je Bundesbank.

  Ako se rat intenzivira i ako Njemačka ostane bez ruskih energenata, bilo zbog europskog embarga ili ruske obustave izvoza, inflacija bi mogla biti još veća, a gospodarstvo bi moglo pasti, upozorili su.

  Gospodarska aktivnost smanjila bi se u tom slučaju u 2023. za tri posto, a inflacija bi iznosila oko šest posto, izračunao je Bundesbank.

  Hina

  • Zgodna Deppova odvjetnica o glasinama koje kruže: ‘Ne mogu reći da sam iznenađena‘
  • TEŠKA SITUACIJA U NJEMAČKOJ: Trgovine se zatvaraju, zaposlenici ostaju bez posla
  • Inflacija u Njemačkoj dvostruko veća nego što se prognoziralo
  • Čović se prema sankcijama Čavari nije ponio muški i liderski nego hinjski i kukavički
  • Pravo na pravdu! Jačanje integriteta institucija i borba protiv korupcije preduvjeti su za uspjeh Bosne i Hercegovine na europskom putu

  The post Inflacija u Njemačkoj dvostruko veća nego što se prognoziralo appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  javno.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU