Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Inflacija u EU prekoračila 10 posto u augustu

  Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u augustu je bila dvoznamenkasta, dosegnuvši u prosjeku 10,1 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća.

  U julu iznosila je 9,8 posto.

  U eurozoni godišnja stopa inflacije u augustu je uvećana za 0,2 postotna boda, na 9,1 posto, dosegnuvši također novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj. Time je potvrđena procjena s kraja augusta.

  U istom mjesecu lani potrošačke su cijene na godišnjoj razini u 27-članoj Uniji bile više za 3,2 posto, a u 19-članoj eurozoni za tri posto.

  Rekordne godišnje stope inflacije ponajprije su rezultat nastavljenog snažnog rasta cijena energenata, za 38,6 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju tablice europskog statističkog ureda.

  Snažno su ponovno porasle i cijene u kategoriji hrane, alkohola i duhana, za 10,6 posto u odnosu na august lani.

  Na mjesečnoj razini inflacija je u EU iznosila 0,7 posto, a u eurozoni 0,6 posto.

  Skok na Baltiku

  Ukupno 15 zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku, bilježilo je u augustu dvoznamenkaste godišnje stope inflacije, pokazalo je izvješće.

  Najviše su i u augustu porasle potrošače cijene na Baltiku, za 25,2 posto u Estoniji, za 21,4 posto u Latviji i za 21,1 posto u Litvi.

  U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, inflacija potrošačkih cijena iznosila je u augustu 8,8 posto.

  Blizu je i Italija, treće po veličini gospodarstvo i također važan trgovinski partner RH, s inflacijom od 9,1 posto, na razini prosjeka eurozone.

    Telemach BH tradicionalno otključava kanale i Video klub – Djeda Mraz stiže u domove svih Telemach BH korisnika

  U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u augustu iznosila 12,6 posto, nadomak rekordnih 12,7 posto, dosegnutih u julu. U augustu prošle godine iznosila je 3,1 posto.

  Najbliže su Hrvatskoj bile Rumunjska, s godišnjom stopom inflacije od 13,3 posto, i Slovenija, također važan hrvatski trgovinski partner, gdje je dosegnula 11,5 posto.

  Daleko najslabiji rast potrošačkih cijena u augustu ponovo je bilježila Francuska, od 6,6 posto. Slijede Malta i Finska s rastom potrošačkih cijena od sedam i 7,9 posto.

  U usporedbi sa julom godišnja stopa inflacije bila je viša u 15 zemalja članica EU-a, dok je u ostatku Unije smanjena, navodi se u priopćenju.

  Objava Inflacija u EU prekoračila 10 posto u augustu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU