Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Inflacija nas i dalje ubija

  Piše: Dragan Bradvica

  Inflacija u Bosni i Hercegovini ne posustaje. Štoviše. Razina cijena u rujnu 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 17,3 posto.

  Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 26,2 posto, Alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 20 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 10,9 posto, Zdravstvo za 1,7 posto, Prijevoz 28,2 posto, Komunikacije za 1,4 posto, Rekreacija i kultura za 10,6 posto, Obrazovanje za 1,6 posto, Restorani i hoteli za 12,4 posto te Ostala dobra i usluge za 7,6 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku Odjeća i obuća za 6,3 posto.        

  Ukoliko stvari promatramo na mjesečnoj razini, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast razine za 1,2 posto.

  Indeks proizvođačkih cijena industrije 

  – U rujnu 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju su zabilježile rast razine cijena za jedan posto, dok u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 22,5 posto, najnoviji su podaci Agencije za statistiku BiH. U rujnu     u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem    tržištu su zabilježile rast razine cijena za 0,7 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 22,2 posto.                       

    “Krajinalijek” prodaje nekretnine u Banjaluci i Čelincu vrijedne 6,27 miliona KM

  Nadalje, u rujnu u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu su zabilježile rast razine za 1,5 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast razine cijena za 22,8 posto.

  Bez adekvatnih politika

  Sve navedeno sigurno neće doživjeti pad niti u narednom razdoblju. Svjetske nestabilnosti se nastavljaju, a gotovo da nema relevantnijeg svjetskog političara ili ekonomskog stručnjaka koji ne najavljuju kako nas tekuća jesen i zima uvode u još teže razdoblje.

  Ukoliko znamo da se u našoj zemlji i dalje vode sitne političke borbe, a nema i teško da će u nekoj bližoj budućnosti i biti strategijskih djelovanja jasno je kako će inflacija i druge negativne ekonomske pojave i dalje siromašiti bh. narode i žitelje.

  A već sada određene analize pokazuju kako čak oko 50 posto naših žitelja živi na liniji siromaštva, na što nije potreban nikakav dodatni komentar.

  The post Inflacija nas i dalje ubija appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU