back to top

Inflacija nas i dalje ubija

Piše: Dragan Bradvica

Inflacija u Bosni i Hercegovini ne posustaje. Štoviše. Razina cijena u rujnu 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 17,3 posto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 26,2 posto, Alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 20 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 10,9 posto, Zdravstvo za 1,7 posto, Prijevoz 28,2 posto, Komunikacije za 1,4 posto, Rekreacija i kultura za 10,6 posto, Obrazovanje za 1,6 posto, Restorani i hoteli za 12,4 posto te Ostala dobra i usluge za 7,6 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku Odjeća i obuća za 6,3 posto.        

Ukoliko stvari promatramo na mjesečnoj razini, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast razine za 1,2 posto.

Indeks proizvođačkih cijena industrije 

– U rujnu 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju su zabilježile rast razine cijena za jedan posto, dok u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 22,5 posto, najnoviji su podaci Agencije za statistiku BiH. U rujnu     u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem    tržištu su zabilježile rast razine cijena za 0,7 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 22,2 posto.                       

Nadalje, u rujnu u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu su zabilježile rast razine za 1,5 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast razine cijena za 22,8 posto.

Bez adekvatnih politika

Sve navedeno sigurno neće doživjeti pad niti u narednom razdoblju. Svjetske nestabilnosti se nastavljaju, a gotovo da nema relevantnijeg svjetskog političara ili ekonomskog stručnjaka koji ne najavljuju kako nas tekuća jesen i zima uvode u još teže razdoblje.

Ukoliko znamo da se u našoj zemlji i dalje vode sitne političke borbe, a nema i teško da će u nekoj bližoj budućnosti i biti strategijskih djelovanja jasno je kako će inflacija i druge negativne ekonomske pojave i dalje siromašiti bh. narode i žitelje.

A već sada određene analize pokazuju kako čak oko 50 posto naših žitelja živi na liniji siromaštva, na što nije potreban nikakav dodatni komentar.

The post Inflacija nas i dalje ubija appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU