back to top

Inflacija i dalje divlja ali promet u trgovinama raste

Cijene idu u nebo, žitelji sve siromašniji

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Inflacija i dalje trese Bosnu i Hercegovinu, a cijene proizvoda koji su do jučer bili dostupni svima sada idu u nebo. 

Nesporno je kako sve to dodatno ispraznilo novčanike bh. žitelja, a sudeći prema prognozama negativni trendovi će se nastaviti. Usporeno ali ipak cijene će i dalje ići na više. 

S druge pak strane, sve to ne utječe na promet u trgovinama u našoj zemlji koji je u siječnju rastao. 

– Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u siječnju 2023. godine, promatran u tekućim cijenama ostvario je rast prometa od 3,3 posto u odnosu na prosinac 2022. Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 3,9 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast u iznosu od 3,5 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH. 

Statistički podaci

Nadalje, promatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u siječnju 2023. godine ostvario je rast prometa od 4,0 posto u odnosu na prosinac 2022. Rast prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) od 3,8 posto dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast u iznosu od 4,8 posto. 

Ukupni indeks prometa trgovine na malo u BiH u mjesecu siječnju ove godine ostvario je nominalni rast od 74,5 posto, dok je realni rast iznosio 71,1 posto u odnosu na baznu (2015) godinu. 

Veliki skok u odnosu na baznu godinu

– Ukupan promet trgovine na malo u BiH, promatran u tekućim cijenama, u siječnju 2023. ostvario je rast od 16,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) ostvario je rast od 23,0 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 14,9 posto u odnosu na siječanj 2022. 

Promatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo ostvario je rast od 15,0 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 10,3 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 25,1 posto u odnosu na siječanj 2022. Navedeni podaci su kalendarski prilagođeni, stoji u priopćenju.

U odnosu na baznu (2015) godinu, realni indeks prometa prehrambenih proizvoda u siječnju 2023. ostvario je rast od 53,8 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 109,4 posto. Promet od trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 24,6 posto. 

The post Inflacija i dalje divlja ali promet u trgovinama raste appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU