Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Hrvatsku očekuje rast BDP-a, usporavanje inflacije i rast plaća tokom cijele godine

  Iako će inflacija i dalje biti prisutna, ona će u 2023. usporiti, a tokom cijele godine očekuje se rast plaća i dodatno smanjenje stope nezaposlenosti, koja je u februaru 2023. u Hrvatskoj iznosila 6,3 posto.

  Opadanje inflacije u nadolazećim mjesecima na 8,7 posto 

  Inflacija u eurozoni prešla je svoj vrhunac od 10,6 posto u oktobru 2022. i počela usporavati, potaknuta padom cijena energije i baznim učincima. Usporavanjem potražnje i preokretom u obrascima potrošnje, industrijske su se marže počele smanjivati.

  U EY-u ističu da bi pad cijena robe, posebice troškova energije, trebao postupno filtrirati i podržati dezinflaciju industrijske i robe široke potrošnje. Isto se već odražava u poslovnim izgledima tvrtki, posebno u energetski intenzivnim sektorima. Ipak, stručnjaci upozoravaju na fenomen tzv. ljepljive inflacije, u kojoj se cijene ne prilagođavaju dovoljno brzo promjenama u ponudi i potražnji na tržištu, što bi moglo dovesti do stalne inflacije, više od očekivane, u brojnim evropskim zemljama.

  “Najnovije analize koje je EY proveo pokazuju kako je većina država u posljednjem kvartalu 2022. ostvarila gospodarske aktivnosti značajno iznad razine prije pandemije. U usporedbi s promatranim svjetskim zemljama, Hrvatska je na petom mjestu te druga u Evropi, s 10,7 posto većom gospodarskom aktivnošću. Ispred nje su Irska, Turska, Egipat i Kina”, govori Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

  U 2022. godini inflacija je u Hrvatskoj prešla i 13 posto, no financijska kretanja pokazuju kako se ona smanjuje, a EY predviđa da će tokom 2023. inflacija u Hrvatskoj pasti na 8,7 posto, čime bi Hrvatska još uvijek bila u nešto nepovoljnijem položaju u odnosu na eurozonu, za koju se predviđa godišnje zadržavanje inflacije na 6,1 posto.

  Inflacija u potrošačkim cijenama u martu 2023. godini iznosila je 10,5 posto, a veće razine inflacije od Hrvatske bilježile su Mađarska, Latvija, Češka, Estonija, Litva, Poljska, Slovačka, Rumunjska i Bugarska. Evropski prosjek iznosio je 8,3 posto.

  Rast hrvatskog BDP-a za 1,7 posto Dugotrajno visoke cijene energije i inflacija, popraćene pooštravanjem monetarne politike i dalje će utjecati na potrošnju kućanstva i gospodarski rast. Iako se predviđa da su nedavna previranja u financijskom sektoru obuzdana, rast BDP-a u eurozoni bi se trebao smanjiti s 3,5 posto u 2022. na 0,7 posto ove godine, oporavljajući se na 1,3 posto u 2024. i 1,9 posto 2025. godine. U eurozoni IT, uz farmaceutski i sektor proizvodnje elektronike i savjetovanja, ostvaruje najbolje rezultate, 19,2 posto više nego prije pandemije. „Hrvatski BDP ipak se dominantno oslanja na jak turizam, a zahvaljujući rekordnim rezultatima koji se predviđaju za ovu godinu, hrvatski BDP u 2023. trebao bi rasti za 1,7 posto“, govori Berislav Horvat.

  Očekuje se rast plaća tokom cijele 2023.

  EY stručnjaci predviđaju da će opadajuća inflacija u nadolazećim tromjesečjima donijeti malo predaha potrošačima. Rast realnih plaća, nakon najniže razine od 4,9 posto u trećem tromjesečju 2022., ubrzava se od posljednjeg tromjesečja prošle godine i očekuje se ostati pozitivan kroz 2023. godinu. Naime, plaće su u Hrvatskoj krajem 2022. rasle za 11,3 posto.

  U prvim mjesecima 2023. zabilježen je i rast stope zaposlenosti, dok su stope nezaposlenosti na ili blizu povijesno najniže razine. Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je tako u februaru 2023. iznosila 6,3 posto, što je Hrvatsku smjestilo u evropsku sredinu. Na prvom mjestu sa 12,8 posto je Španjolska, a na dnu liste je Švicarska s 2,1posto.

  Objašnjenje za rast zaposlenosti na razini Evrope stoji u činjenici kako je gospodarsko usporavanje prouzročilo određeno smanjenje potražnje za radnom snagom, što potvrđuje i nedavni pad podataka o oglasima za posao, dok poduzeća izvješćuju o određenom smanjenju napetosti na tržištu rada. U apsolutnom iznosu, najveći porast zaposlenosti zabilježen je u javnom sektoru, koji je bio usklađen s trendom prije pandemije. Relativno gledano, najveći porast zaposlenosti zabilježen je u području informacija i komunikacija, dok je zapošljavanje u proizvodnji još uvijek ispod razine prije pandemije.

  Objava Hrvatsku očekuje rast BDP-a, usporavanje inflacije i rast plaća tokom cijele godine pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU