Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Hercegovina svojim karakteristikama privlači digitalne nomade: Njemačka i EU sufinansiraju projekat oporavka turističkog sektora

  Hercegovina Svojim Karakteristikama Privlači Digitalne Nomade: Njemačka I Eu Sufinansiraju Projekat Oporavka Turističkog Sektora

  Privlačenje digitalnih nomada u Hercegovinu, pojedinaca koji za svoje poslovne aktivnosti koriste najmodernije tehnologije i nisu nužno vezani za jednu lokaciju, jedna je od glavnih aktivnosti koje će se u okviru projekta RECOOPER provoditi s ciljem oporavka turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

  Kapaciteti

  Ovaj projekt sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke kroz projekt EU4BusinessRecovery, saopćeno je iz Tehnološkog parka Intera. Turistički i ekonomski potencijal koji leži u digitalnim nomadima kao ciljnoj skupini prepoznale su brojne zemlje svijeta, a u posljednjih nekoliko godina i zemlje zapadnog Balkana, gdje ni BiH nije izuzetak.

  Geografska pozicija, niski troškovi života, sigurnost, zajednica, prirodne ljepote, kulturna baština, gastronomija i različiti sadržaji samo su neke od karakteristika Hercegovine u kojima digitalni nomadi već neko vrijeme pronalaze razlog za posjetu i boravak.

  Projekt RECOOPER od aprila ove godine zajednički implementiraju Privredna komora FBiH i Tehnološki park Intera iz Mostara. Kroz niz aktivnosti projekt će doprinijeti jačanju kapaciteta turističkih operatera i brendiranju Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade.

  Kako je saopćeno iz Intere, kroz prve aktivnosti projekta 20 mikro, malih i srednjih poduzeća koja pružaju usluge smještaja, ugostiteljstva, prevoza, turističkih obilazaka i rekreativnih aktivnosti, imat će priliku pohađati radionice na kojima će se upoznati s potrebama digitalnih nomada, ali i učiti o digitalnom marketingu, copywritingu, brandingu i prodaji.

  U okviru projekta razvit će se i web platforma, kao središnja tačka na kojoj će digitalni nomadi pronaći sve informacije potrebne za njihov boravak, a preko nje će 20 turističkih operatera moći predstaviti svoje usluge.

  ”Work’n’Sunshine”

  Uz brendiranje Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade uz slogan “Work’n’Sunshine”, projekt će kroz jednomjesečni pilot-program ugostiti pojedince iz ove kategorije i predstaviti im potencijal regije te dodatno ojačati kapacitete uključenih operatera, ali i generalno unaprijediti turističku ponudu i poslovno okruženje u Hercegovini.

  EU4BusinessRecovery je projekt EU koji pruža podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Projekt je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju EU (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Provode ga GIZ, ILO i UNDP od januara 2021. do juna 2023. godine. 

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU