Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Halal turizam cvjeta u BiH


  Halal Turizam Cvjeta U Bih

  U Sarajevu će se od 17. do 19. maja 2023. godine održati treći Sarajevo halal sajam. Organizatori sajma, Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete najavljuju bogat program, učešće sjetskih i domaćih firmi te vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice.

  “Sarajevo halal sajam okuplja veliki broj poslovnih ljudi, kompanija te proizvoda i usluga iz različitih zemalja svijeta na jednom mjestu. Ovo će biti mjesto susreta proizvođača, kupaca, distributera i krajnjih potrošača što predstavlja mogućnost promocije, održavanja sastanaka, poslovnih dogovora, sklapanje ugovora”, kaže za Preporod.info Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

  Alihodžić ističe da Bosna i Hercegovina predstavlja najuređenije halal tržište u regionu i Evropi, te jedno od najuređenijih halal tržišta u svijetu, a krajnji potrošači imaju veliko povjerenje u halal status i kvalitet domaćih proizvoda što je omogućilo izvoz halal certificiranih proizvoda na tržišta koja zahtijevaju halal certifikat. Sve to doprinosi razvoju halal industrije i investiranju u oblast proizvodnje halal proizvoda i pružanja halal usluga.

  “Halal industrija Bosne i Hercegovine najrazvijenija je industrija u regionu sjevernoistočne Evrope. Ona broji 109 halal certificiranih kompanija koje na domaće tržište svakodnevno plasiraju oko 7000 proizvoda. Najveći broj halal certificiranih kompanija dolazi iz oblasti industrije mesa, zatim konditorske i mliječne industrije, prerade voća i povrća”, kaže Alihodžić.

  U posljednje vrijeme, napominje Alihodžić, sve je više izražen interes za certificranje ugostiteljsko-turističkh objekata. Takođe, veliki broj domaćih kompanija svoje halal proizvode plasiraju na različita halal tržišta, ali i ona tržišta na kojima halal nije uslov nego konkurentna prednost.

  “Bh. halal proizvodi pronalaze svoje mjesto na policama različitih marketa diljem svijeta.Domaće k ompanije izvoze u zemlje regiona, EU, Ameriku, Kanadu, Australiju, UAE, Saudijsku Arabiju, Rusiju, Azerbejdžan, Maleziju i druge zemlje. Shodno tome, halal proizvodi sa našeg područja su kvalitetni, konkurentni i zanimljivi potrošačima s tim da je neophodno dodatno raditi na promociji, brendiranju i zajedničkom nastupu na postojećim i novim tržištima”, govori Alihodžić.

  Kada se govori o halal turizmu, prema riječima Alihodžića, Bosna i Hercegovina postaje sve atraktivnija turistička destinacija čemu u prilog govori porast broja stranih turista i dobar rejting na skali najpoželjnijih halal turističkih destinacija. Porast broja turista pozitivno se odrazio i na strana ulaganja u turističke objekte i za očekivati je da će ovi trendovi biti nastavljeni, jer su halal turisti generalno dobro prihvaćeni u Bosni i Hercegovini.

  “Uzimajući u obzir sve gore navedeno, možemo zaključiti da Bosna i Hercegovina može ponuditi dosta toga kada su u pitanju halal certificirani proizvodi i usluge. Također, želimo istaknuti da je halal tržište Bosne i Hercegovine najznačajnije u regionu jugoistočne Evrope na kojem je primjetno prisustvo i stranih halal proizvoda koji su certificirani”, kaže na kraju Alihodžić.  

  BIZNISINFO/PRESS


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU