back to top

GRANIT Partner najavio kašnjenje, ministar poručio: Nema odugovlačenja

Piše: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

Samo nešto više od mjesec dana nakon što je poduzeće ‘Granit’ iz Jablanice od ministra gospodarstva HNŽ-a, odnosno, Vlade te županije, dobio koncesiju na 30 godina za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari i uz uvjet da strateški partner uplati iznos od 20.533.813,84 KM na račun Granita po osnovi njegovih obveza i to u roku šest mjeseci ili se koncesija se poništava, na pomolu su novi problemi.

No, izuzev činjenice da je koncesija dodijeljena tvrtki koja je u stečaju, sve glasniji su navodi kako su događanja oko Granita dodatno ‘pogodovala’ i raskolu u mostarskom SDP-u, točnije ostavci dojučerašnjeg predsjednika mostarskog ogranka te stranke Armana Zalihića, ali i da su u cijeloj priči imali utjecaj i pojedini utjecajni dužnosnici SDA.

Također, sudeći po najnovijim izjavama direktora tvrtke ‘Lake’ iz Sarajeva, Nedima Bubice, tvrtke koja je prošle godine pobijedila na tenderu za kupnju Granita, ovaj nekadašnji jablanički gigant, kao i njegovih skoro 187 radnika, čekaju novi problemi jer se već sada “priprema teren” za kašnjenje u spomenutoj isplati više od 20 milijuna duga na račun Granita. Istovremeno, eksploatacija ovog prirodnog dobra – traje.

Još ništa od 20,5 milijuna KM

-Klauzulom u ugovoru o koncesiji tražili su da se koncesija izdaje na 30 godina, ali pod uvjetom da u sljedećih šest mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, izvrši uplatu sredstava koja su definirana, a to je 20,5 milijuna KM, a ukoliko do toga ne dođe, koncesija nakon šest mjeseci ne vrijedi, kazao je prilikom potpisivanja ugovora o koncesiji ministar gospodarstva HNŽ-a Zanin Vejzović. 

Stečajni upravnik ‘Granita’, Abid Šarić tada je kazao kako će ovim ugovorom o koncesiji ‘Granit’ “u potpunosti zaokružiti i pravno uokviriti svoje poslovanje, egzistenciju i da će ubuduće biti oslonac razvoja, ne samo općine Jablanica, već HNŽ i cijele BiH” te da je “isplaniran svaki korak i redoslijed aktivnosti u vezi sa ugovorom sa strateškim partnerom”.

-Generalni okvir koji smo dogovorili jest da ćemo ‘Granit’ osposobiti u smislu da ima dozvolu za koncesiju i za izvođenje radova, kao i za eksploataciju. Kada se ti uvjeti ispune strateški partner će položiti sredstva na žiro-račun, rekao je Šarić, pri tom navevši kako ne sumnja u uspješnost projekta i kako je strateški partner priložio jamstvo banke, biznis plan kao i da su do sada uložili značajna sredstva u istraživanja, izradu projekata i snimanje stanja.

Međutim, na računu ‘Granita’ još ništa od 20,5 milijuna KM.

Najava problema

Čak što više, strateški partner spominje mogućnost kašnjenja u isplati i najavu produžetka trajanja koncesije za eksploataciju uz neizravnu prijetnju o odustajanju.

-Ima tu još nekih parnica radnika od prije nekih 10 ili 15 godina, koje su prvostupanjski donesene i odbijene su, a sad čekamo drugostupanjsku odluku jer se želimo uvjeriti da je iznos stvarno toliki, a ne da bude puno veći. Mi imamo pravo tada odustati. Naša revizija je ustanovila da ima dosta tih nekih parnica prema Granitu koje, ako bi prošle, taj iznos bi bio puno veći. Onda nam neće biti isplativ. Rok od šest mjeseci odnosi se na koncesiju. Pošto je to državno poduzeće, ja se nadam da čak i ako bude malo duže trajalo, da će oni donijeti neki aneks”, kazao je za Biznis.info Nedim Bubica, direktor poduzeća ‘Lake’, strateškog partera jablaničkog Granita.

Nakon što su mediji prenijeli ovu izjavu, uskoro je uslijedio izričit odgovor iz Vlade HNŽ-a, točnije ministra financija u Vladi HNŽ-a, Adila Šute koji je za Vijseti.ba kazao kako se rokovi iz koncesije moraju poštovati.

-Odluka Vlade HNŽ je jasna i precizna. Obveza investitora je da uplati točno naznačeni iznos u predviđenom vremenu od šest mjeseci. Pratiti ćemo rokove, te nećemo dozvoliti daljnje igre i mešetarenje s Granitom. Godinama HNŽ i općina Jablanica nisu imali nikakve koristi od Granita, koji se nekontrolirano eksploatirao. Vrijeme je da se tome stane u kraj, poručio je ministar Šuta.

Novi strateški partner ima još oko pet mjeseci za uplatu 20,5 milijuna KM i za to vrijeme se nastavlja eksploatacija vrijednog kamena, ali i neizvjesnost sudbine kako samih radnika, tako i ‘Granita’ u stečaju, nad kojim sva prava upravljanja ima stečajni upravitelj.

Pitanje je li koncesija za eksploataciju prirodnog bogatstva od strane Vlade dodijeljena ishitreno, kolika je odgovornost za to resornog ministra? Tko će, ukoliko strateški partner, poduzeće ‘Lake, ne uplati obvezan iznos i nakon šest mjeseci se povuče iz projekta, iz cijele ove, još jedne u nizu sličnih bh priča – staviti u džep značajan novac?

Politički kontekst?

Iz dobro upućenih izvora iz političkih krugova u HNŽ-u može se čuti kako priča oko jablaničkog ‘Granita’ ima i političku pozadinu te da je to bilo očito nakon nedavne ostavke predsjednika GO SDP Mostar Armana Zalihića. On je, podsjetimo, svoje dojučerašnje stranačke kolege optužio da vođenje osobnih interesa, ali i iznio nove detalje oko neslaganja kadrovskim rješenjem za ministra SDP-a u vladi HNŽ-a.

-Ne oprašta se što ministarstvu dužnost u Vladi HNŽ-a odnedavno obavlja čovjek koji je sveučilišni profesor, doktor znanosti bez ijedne mrlje u karijeri i što SDP Mostar više nije privatna stranka, naveo je, između ostaloga Zalihić, očito se referirajući na SDP-ovog ministra gospodarstva Zanina Vejzovića.

U ovom kontekstu podsjetimo kako se prilikom formiranja nove županijske vlade vodila oštra unutarstranačka polemika u SDP-u oko kandidata za ovu ministarsku poziciju, a dobro obaviješteni izvori sumnjaju i da je upravo to bio i uvjet za sudjelovanje SDP-a u vlasti.

Pitanje je hoće li slučajem ‘Granita’ ponovno na površinu isplivati ovaj unutarstranački prijepor, posebno nakon što je Zalihić dao ostavku na mjesto predsjednika mostarskog SDP-a. Na koncu, do lipnja će trajati neizvjesnost oko ‘Granita’ te je izvjesno da, u slučaju najgoreg scenarija, neisplate 20,5 milijuna od strateškog partnera i njegovo povlačenje, za to nitko neće odgovarati. O radnicima, ionako, malo tko vodi računa.

The post GRANIT <strong>Partner najavio kašnjenje, ministar poručio: Nema odugovlačenja</strong> appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU