Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Godišnja inflacija u EU i eurozoni usporila i u decembru

  Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni usporila je u decembru, drugi mjesec zaredom, a posustala je ponovo u Hrvatskoj, zadržavši se ipak znatno iznad europskog prosjeka, pokazuju objavljeni podaci Eurostata. Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu je iznosila 10,4 posto, signaliziravši ponovo usporavanje rasta cijena, nakon 11,1-postotnog skoka u novembra.

  U eurozoni spustila se s 10,1 na 9,2 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca. U oktobru cijene su na oba područja porasle najsnažnije otkada Eurostat objavljuje izvješća, za 11,5 posto u EU i za 10,6 posto u eurozoni.

  Popuštanje inflacije u eurozoni u decembru odražava blaži rast cijena energije, za 25,5 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, nakon 34,9-postotnog skoka u novembru, pokazuju Eurostatovi izračuni. Blago je pak ubrzao rast cijena industrijskih proizvoda, sa 6,1 na 6,4 posto.

  Kada se isključe svježa hrana i energija, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u prosincu 6,9 posto i bila je viša za 0,3 postotna boda nego u novembru. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u prosincu u EU pale za 0,2 posto, a u eurozoni za 0,4 posto, izračunali su statističari.

  Mađarska pretekla Baltik

  U usporedbi sa novembrom godišnja stopa inflacije smanjila se u prosincu u 22 zemlje, uključujući Hrvatsku, a porasla u njih tri. U dvije zemlje cijene su u prosincu porasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu.

  Najvišu godišnju stopu inflacije u decembru bilježila je Mađarska, od 25 posto. Slijede Latvija i Litva sa stopama inflacije od 20,7 odnosno 20 posto. Blizu je i Estonija gdje je iznosila 17,5 posto.

  U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u prosincu iznosila 12,7 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u studenome. U decembru 2021. iznosila je 5,2 posto, pokazuju tablice Eurostata.

  Na mjesečnoj razini cijene su u decembru u Hrvatskoj pale za 0,1 posto, kao i u Estoniji i Francuskoj. Najbliža je Hrvatskoj po godišnjoj stopi inflacije u prosincu lani Italija, treće po veličini gospodarstvo eurozone i važan trgovinski partner, gdje je iznosila 12,3 posto.

  U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 9,6 posto. Najslabiji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini i u decembru je bilježila Španjolska, od 5,5 posto. Slijede Luksemburg i Francuska gdje su porasle 6,2 odnosno 6,7 posto.

  (Biznis.ba)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU