Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  EU obezbijedila 770.000 eura za jačanje saradnje i turizma u regiji Majevice

  U okviru kontinuirane podrške razvoju održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je izdvojila 760.000 eura bespovratnih sredstava za pet opština koje se nalaze u Federaciji i Republici Srpskoj u regiji Majevica. Opštine Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik zajedno rade na uspostavljanju novih turističkih ponuda na području regije Majevica i Podmajevica s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i poslovnih mogućnosti u ovom dijelu zemlje.

  Regija Majevice i Podmajevice poznata je po svom bogatom kulturno-istorijskom naslijeđu i prirodnim ljepotama. Ovaj kraj ima brojne prednosti za turiste, uključujući bogatu gastronomsku ponudu, seoski turizam, te mogućnosti za biciklizam i trail trčanje. Međutim, prilike za dalji razvoj turizma ograničene su neadekvatnom infrastrukturom. S ciljem pružanja podrške, EU finansira obnovu Planinarskog doma Crveno Brdo u Ugljeviku, Nekropole stećaka “Međeđa” srednjovjekovnog spomenika kulture u Sapni, izvor sumporne vode u Loparama, uređenje prirodnog Humačkog jezera u Čeliću te obnovu Bosanskog kulturnog centra u Teočaku.

  “Zadovoljstvo je zajedno sa lokalnim vlastima iz pet opština raditi na razvoju ovog područja kako bismo postavili temelje za održivi turizam. Naša podrška ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta i pružanje jedinstvenog rekreativnog resursa za građane, ali i turiste. Turizam može i treba biti izvor ekonomskog rasta, a BiH treba iskoristiti potencijal koji ima. Ovaj projekat još jednom pokazuje da zajednički rad daje najbolje rezultate za građane”, rekao je Stefano Ellero šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH.

  U prisustvu lokalnih vlasti iz pet opština, građana i medija, u utorak, 19. septembra, predstavljeni su završeni radovi na uređenju majevičkog bisera, Humačkog jezera, prirodnog jezera na obroncima planine, između naselja Gornji Humci i Sitari. Budući da je jezero bogato ribom, privlačno je ljubiteljima ribolova i stoga ima veliki potencijal za razvoj ribolovnog turizma. EU je finansirala uređenje, Humačkog jezera, pristupnih staza i kupališta, što će omogućilti razvoj sportsko-rekreativnog turizma.

  Majevica

  Admir Hrustanović, načelnik Opštine Ćelić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Delegacijom EU u BiH, koja se ogleda kroz sveobuhvatnu podršku radu Opštine, kao i podršku kroz razne infrastrukturne projekte koje su u fazi realizacije na području Opštine Čelić: “Uređenje Humačkog jezera će doprinijeti razvoju turizma, ljepšem i ugodnijem ambijentu za boravak u netaknutoj prirodi kao i bavljenju sportskim ribolovom koji je već tradicionalan na pomenutom jezeru.Također u fazi realizacije su još dva veoma bitna projekta za stanovništvo Općine Čelić, a to su demiranje terena koji je još uvijek zaražen minama i izgradnja Vatrogasnog doma koji Općina Čelić do sada nije posjedovala.  Ovo je dokaz da se Evropska unija u BiH pokazala kao odličan partner i velika podrška Općini Čelić, sve u cilju stvaranja što boljih uslova za život građanima Općine Čelić kao i Bosne i Hercegovine”, istako je načelnik Hrustanović.

  Tokom ceremonije na Humačkom jezeru prikazan je kratki film o turističkim potencijalima regije Majevica, nakon čega je održana radionica na kojoj je istaknuta potreba za koordiniranim i dobro planiranim turističkim razvojem. Radionica je ukazala na potrebu prepoznavanja potencijala regije kao pokretačke snage novih poslovnih ideja i novih radnih mjesta na području Majevice.

  “Značaj intervencije EU kroz podršku projektu Majevica je veliki, jer je do sada rezultirao sa mnogo projekata, gradeći tako koheziju među građanima naše regije i razvijanjem infrastrukture u našim lokalnim zajednicama. Kohezija se gradi međusobnim povjerenjem, saradnjom, zajedničkim idejama i projektima, koji doprinose boljem životu naših građana. Uloga predstavnika lokalne vlasti u lokalnoj zajednici je da to podignemo na još viši nivo i da budemo primjer drugim lokalnim zajednicama. Uvažavanje naših specifičnosti i posebnosti, uz dobre međunacionalne i međuljudske odnose je sigurno budućnost ovog prostora i regije Majevice i mi ćemo se maksimalno truditi i dati svoj doprinos u tome i biti primjer i višim nivoima vlasti i drugim regijama”, naglasio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

  Projekat “EU za lokalne zajednice” finansira Evropska unija u cilju poboljšanja životnog standarda građana i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekat implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom Help.

  Pored ovog projekta, Evropska unija je obezbijedila 700.000 eura bespovratnih sredstava za izgradnju infrastrukturnih objekata i mnoštvo manjih projekata u regiji Majevica kroz projekat “Možemo bolje”, inicijativu koju implementiraju OSCE, UN i Vijeće Evrope u cilju jačanja društvene kohezije i promovisanja saradnje. Ove aktivnosti su sprovedene u saradnji sa lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama u ovoj oblasti.

  Nadalje, Evropska unija trenutno finansira 16 projekata širom Bosne i Hercegovine u okviru EU4Business i EU4BusinessRecovery programa s ciljem stvaranja novih turističkih sadržaja i pružanja podrške lokalnim turističkim kompanijama za ublažavanje posljedica pandemije.

  Objava EU obezbijedila 770.000 eura za jačanje saradnje i turizma u regiji Majevice pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU