Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Energetske kompanije u BiH planiraju značajna ulaganja

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je danas u Beogradu na Regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”. Konferencija je organizovana od strane ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu i Beogradu u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška – BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike s ciljem predstavljanja norveške ekspertize i investitora zemljama zapadnog Balkana u oblasti obnovljivih izvora energije.

  Na plenarnim sesijama razgovarano je o regionalnoj energetskoj perspektivi i norveškim ulaganjima u energetski sektor Zapadnog Balkana, prilikama i mogućnostima finansiranja obnovljivljivih izvora energije, te o razvoju i iskustvima norveškog energetskog sektora u ovoj oblasti.

  Energetika

  U svome obraćanju predsjedavajući Tegeltija je rekao da u Bosni i Hercegovini postoji snažan interes za jačanje saradnje u energetskom sektoru sa kompanijama iz Kraljevine Norveške, kao i otvorenosti za regionalnu saradnju. Istakao je da Bosna i Hercegovina ima neiskorištenog energetskog potencijala, a Norveška raspolaže znanjem, novim tehnologijama i mogućnostima finansiranja.

  Predsjedavajući Tegeltija je rekao da BiH raspolaže značajnim energetskim kapacitetima, ali da većina postrojenja zahtijeva pojačano održavanje i dodatna ulaganja u modernizaciju. Naglasio je da se to posebno odnosi na termoelektrane koje su u 2021. godini proizvele 59,2 posto neto proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini. Dodao je da postoji realna potreba zbog stabilnosti energetskog sistema, naročito sada u vrijeme svjetske energetske krize, za obnovom nekoliko blokova u termoelektranama kako bi im se produžio radni vijek i smanjilo zagađenje.

    Što bi veći priliv inozemnih radnika značio za ekonomiju i proračune u BiH?

  Predsjedavajući Tegeltija je dodao da su oba entiteta, i Republika Srpska i Federacija BiH, u procesu usvajanju seta zakona koji su usmjereni na energetsku tranziciju ka čistoj energiji, što pokazuje jasno opredjeljenje Bosne i Hercegovine za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Naglasio je da Bosna i Hercegovina maksimalno radi na otvaranju energetskog sektora za privatne investicije, a to se naročito odnosi na obnovljive izvore energije poput solarnih elektrana. On je rekao da su vjetroelektrane i solarne elektrane u prošloj godini proizvele tek 2,6 posto neto proizvodnje električne energije u BiH, te da u ovoj oblasti postoji značajan prostor za dodatna ulaganja.

  Predsjedavajući Tegeltija je rekao da energetske kompanije u BiH u narednom periodu planiraju značajna ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta u okviru ključnih strateških ciljeva: bezbjednosti snadbijevanja, cjenovne prihvatljivosti i ekološke održivosti. On je pozdravio interes norveških kompanija i investitora za ulaganje u energetski sektor BiH, te pozvao na uspostavljanje saradnje sa energetskim kompanijama u BiH.

  Energetika

   

  Objava Energetske kompanije u BiH planiraju značajna ulaganja pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU