Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Ekonomski rast moguć samo uz ulaganja, privatna i javna, domaća i strana

  Ekonomski stručnjaci, gospodarstvenici, nositelji javnih funkcija i predstavnici diplomatskog kora u BiH okupli su se u Sarajevu na konferenciji ‘Svijet u 2023’ kako bi analizirali ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu.

  Guverner Centralne banke BiH Senad Softić istakao je u uvodnom obraćanju da je elementarna činjenica da je ekonomski rast moguć samo uz ulaganja, privatna i javna, domaća i strana, te je stoga Centralna banka BiH pristala biti suorganizator konferencije.

  – Nadamo se da će nam konferencija dati konkretne odgovore ili barem alternativne poglede na pitanja čije rješavanje je ključno za snažnija ulaganja u BiH. Jer, bez otvorenog i konstruktivnog dijaloga svih zainteresiranih, a to su, osim navedenih, i poduzetnici, političari, javne osobe, ali i stanovništvo, nećemo moći naprijed na način na koji želimo, naveo je Softić i konstatirao da je očekivana putanja inflacije u BiH slična onoj u Eurozoni.

  – Snažan inflatorni šok u 2022. godini, koji procijenjujemo na 14,4%, postepeno će slabiti u iduće dvije godine. Očekivana inflacija od 6,1% u 2023. godini te tri posto u 2024. godini respektivno znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u zemlji. Prema krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija iz studenog, očekujemo rast realne ekonomske aktivnosti od 4,1 posto, dodao je Softić.

  Najveći dio bankarskog sektora kapitalno povezan s bankama iz Europske monetarne unije

  – Dobra okolnost u sadašnjem trenutku jest da je BiH kandidat za članstvo u EU, kao i nada da će institucije BiH odgovoriti reformskim izazovima i potrebama u tom integracijskom procesu. Time ćemo pridonijeti boljem životnom standardu stanovništva BiH te odgovoriti na izazove koje nam donosi opća ekonomska kriza i na rastuću inflaciju, rekao je Softić.

  Guverner CBBiH dodao je da cilj ovog eminentnog ekonomskog-finacijskog skupa jest u konstruktivnom dijalogu predstavnika ekonomskih institucija, vlasti, diplomatske i poslovne zajednice dati analizu i poglede na ekonomsko okruženje, investicijsku klimu, provedbu reformi i zakonodavstva, te na mjere koje BiH treba poduzeti.

  – Najveći dio bankarskog sektora je kapitalno povezan s bankama iz Europske monetarne unije, što utječe i na politiku banaka u BiH. No, banke u BiH se već godinamaoslanjaju prvenstveno na domaće izvore financiranja, koji su, trenutno, uglavnom kratkog dospijeća. Potražnja za kreditima je i dalje relativno slaba, a banke vrlo rigorozno procjenjuju bonitet svojih klijenata, ukazao je Softić prema čijim riječima je, u takvom okruženju, transmisijski mehanizam kamatnih stopa ECB-a na domaći financijski sustav relativno slab. Osobito je istaknuo da CBBiH, zbog aranžmana Valutnog odbora, ima samo jedan instrument monetarne politike na raspolaganju, i nema mehanizam kojim može utjecati na kamatne stope u BiH.

  Uloga domaćih vlasti

  Veleposlanik Velike Britanije u BiH Jullian Reilly poručio je da 2023. treba biti godina iskorištenih prilika za BiH jer zemlja ima ogroman ekonomski potencijal koji treba iskoristiti.

  Dodao je da će domaće vlasti u tome imati najveću ulogu provedbom neophodnih reformi za prosperitet svih građana te je njegova zemlja spremna podržati BiH u tim naporima.

  Johann Sattler, šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU u BiH, ukazao je da BiH za brži napredak treba brže formiranje vlasti i realizaciju konkretnih programa koje su koalicije usvojile, u čemu može pomoći kandidatski status koji je EU dodijelila BiH.

  Tokom panel-diskusija, predstavnici ekonomske, poslovne i diplomatske zajednice pokušat će odgovoriti na pitanja s kakvim se izazovima susreće svijet u 2023., koji su problemi s kojima se suočavaju svjetska i ekonomija u BiH te kako ih prevazići, i ponuditi mogućnosti oporavka i razvoja društva.

  Skup je, u suradnji s Centralnom bankom BiH i uz potporu Veleposlanstva Velike Britanije u BiH i Delegacije EU-a u BiH, organizirala tvrtka Color Media Communications.

  The post Ekonomski rast moguć samo uz ulaganja, privatna i javna, domaća i strana appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU