back to top

EKONOMSKI PROBLEMI Izvoz u 2023. godini pao za 7,1 posto, a uvoz za tri posto

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Kada je jednoj državi imate političku situaciju kakva je u Bosni i Hercegovini onda je iluzorno i očekivati bilo kakve ozbiljnije ekonomske rezultate.

Zemlja u kojoj se gotovo isključivo bogate političke (kvazi)elite i politički kapitalisti uvijek će, u najboljem slučaju, tapkati u mjestu. Ono što itekako zabrinjava jeste kako smo tijekom 2023. godine imali pad gotovo svih relevantnih ekonomskih pokazatelja.

Globalna kretanja, krize i političke blokade u BiH, kao i lažna obećanja bh. vlasti rezultirale su značajnim ekonomskih poteškoćama.

Statistika

– U razdoblju siječanj-prosinac 2023. izvoz je iznosio 16 milijardi 700 milijuna maraka, što je za 7,1  posto manje nego u istom razdoblju 2022., dok je uvoz iznosio 27 milijardi 768 milijuna maraka, što je za tri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,1 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 11 milijardi 68 milijuna maraka, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio tri milijarde 121 milijun maraka, što je za 5,5 posto manje nego u istom razdoblju 2022., dok je uvoz iznosio tri milijarde 240 milijuna maraka, što je za 7,9 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 96,3 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 12 milijardi 187 milijuna maraka, što je za 7,9 posto manje nego u istom razdoblju 2022., dok je uvoz iznosio 16 milijardi 374 milijuna maraka, što je za 0,5 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 74,4 posto.

Nastavak propadanja

Samo ovi podaci za svaki ozbiljnu državu bili bi zvono za uzbunu. Kada se i mnogo manji ekonomski problemi pojave u razvijenim državama Europske unije to je glavna tema svih političkih rasprava mjesecima, ubrzano se radi na novim politikama koje bi trebale biti put za izlazak iz krize, žitelji su nemalo puta na ulicama ukoliko im se krše prava ili daju lažna obećanja…

Dakle, sve ono čega nema u BiH. U našoj zemlji o ovim problemima jedva da se i priča, kamoli da se donose adekvatne političke odluke, a i narodi i žitelji gromoglasno šute. Savršena formula za nastavak propadanja.

The post EKONOMSKI PROBLEMI Izvoz u 2023. godini pao za 7,1 posto, a uvoz za tri posto appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU