Dobro jutro: Njemački gigant stiže u Prnjavor, traži 700 radnika


Dobro Jutro: Njemački Gigant Stiže U Prnjavor, Traži 700 Radnika

Kompanija “Mubea”, jedan od najvećih proizvođača auto-dijelova na svijetu, namjerava da otvori proizvodni pogon u Prnjavoru, a pripreme za taj projekat ulaze u završnu fazu jer je ovaj njemački gigant objavio oglas u kome nudi posao za 700 radnika, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Da li će globalni lider u auto-industriji stići u “malu Evropu”, biće poznato krajem jula, jer bi do tada trebalo da budu realizovana dva posla koja su direktno vezana za otvaranje kompanije: zainteresovanost domaće radne snage i ugovor koji treba da potpišu grad Prnjavor i predstavnici kompanije “Mubea” kojim bi se ozvaničila saradnja.

“Ukoliko tražite novi posao ili želite da promijenite postojeći i pokažete svoje pune potencijale, onda je ovo prilika baš za vas”, objavili su nedavno iz njemačke kompanije i pozvali sve zainteresovane da posjete mubea-carbotech.ba/posao i osiguraju svoje radno mjesto u “Mubea” timu.

Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora, potvrdio je za “Nezavisne novine” da se sa firmom iz Njemačke pregovara više od godinu dana i da razgovori ulaze u završnu fazu.

“Još moramo riješiti neke tehničke detalje sa njima i velika je vjerovatnoća da ćemo krajem jula potpisati sa njima određeni sporazum. Ono što oni traže kao jedan od preduslova jeste zainteresovanost radne snage. U tom kontekstu oni su pustili obavještenje koje ima za cilj da prikupi informacije o raspoloživoj radnoj snazi. Ono što je cilj jeste da ta firma u narednih nekoliko godina zaposli taj broj ljudi”, rekao je Tomaš.

O koliko ozbiljnoj i značajnoj investiciji se radi, govori to što “Mubea” u 20 država svijeta ima svoje pogone u kojima je zaposleno preko 14.000 radnika.

“Mogu reći da se radi o svjetski renomiranoj kompaniji koja posluje u 20 država i ima negdje oko 40 pogona. A imali su prihod od blizu tri biliona evra u prošloj godini”, kaže Tomaš, te dodaje da će ovo biti od izuzetnog značaja ne samo za Prnjavor, već za čitavu Republiku Srpsku, ali i BiH.

Ono što je činjenica, navodi Tomaš, Prnjavor nema dovoljan broj radnika koji traži njemačka kompanija. Ali to, kako ističe, ne bi trebalo da bude problem.

“Trenutni privrednici u Prnjavoru značajno doprinose našem lokalnom razvoju i oni već sada zapošljavaju gotovo kompletnu našu radnu snagu. Moram i da kažem da su prosječne plate u Prnjavoru mnogo veće nego što su u nekim drugim dijelovima Srpske. To isto jeste uslov i za firmu koja treba doći. Toliko radnika koliko oni traže nema u samom Prnjavoru, ali očekujemo da privučemo ljude i iz drugih lokalnih zajednica, ne samo da rade ovdje, već i da svoje mjesto prebivališta nađu ovdje u Prnjavoru i to će svakako biti jedan od naših prioritetnih ciljeva u narednom periodu”, naglašava Tomaš za Nezavisne novine.

Na tom planu, dodaje on, rukovodstvo grada je već osmislilo nekoliko programa koji treba da privuku radnu snagu u grad na Ukrini.

“I radnu snagu koja je možda otišla vani i onu koja nema zaposljenje u nekim drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH”, zaključio je Tomaš.

Podsjećanja radi, predstavnici firme “Mubea” prošle godine boravili su u BiH, gdje su razmatrali tri potencijalne lokacije za investiciju: Poslovnu zonu Aleksandrovac u Laktašima, jednu lokaciju u Doboju i Poslovnu zonu Vijaka u Prnjavoru.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU