Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Cijene mlijeka rastu, građani nezadovoljni, neke farme pred gašenjem

  Iako cijene mlijeka na policama rastu, oni koji proizvode mlijeko nisu u dobroj poziciji. Jedni jedva trpe posljedice inflacije, dok drugi gase svoje farme jer mljekari ne osjećaju dobrobit poskupljenja finalnog proizvoda.

  Mirsad Smajić već sedam godina ovako počinje svoj dan. Prvo ide čišćenje, a onda će pomusti krave. Mjesečno se u njegovim mljekomatima proizvede 12.000 litara mlijeka. Sve je teže, kaže, ostati u financijskoj dobiti. U razdoblju kada su troškovi drastično rasli, nabavna cijena je blago porasla.

  “Otkupna cijena prije osam mjeseci bila je 57 feninga, sada je 75 feninga s tim da su sve sirovine pojeftinile 100-150 posto. Ako se situacija ne promijeni… morat će se nešto drastično učiniti da poskupi mlijeko ako misle da će proizvodnja opstati”, kaže Mirsad Smajić.

  Proizvodnja mlijeka je već sada manja za više od 10%, pokazuju procjene. To je posljedica inflacije koju mnogi ne mogu podnijeti. Samo vreću stočne hrane farmeri sada plaćaju 40 KM, a prošle godine je bila 20 KM. Boli ih što im je cijena na policama sve veća, a neki se dodatno trude zbog niske otkupne cijene kako im farma ne bi propala.

  “Kada je cijena bila 50 feninga, cijena mlijeka na pijacama je bila 90 feninga. Sada možemo kupiti 80-85 feninga, a mlijeko je više od 2 KM u marketima. Hoće da proizvodimo, a da onda ne dobijemo ništa“, kaže nam Petar Dragojlović, mljekar.

  Sada je sve pitanje opstanka domaće proizvodnje mlijeka. Lanac rješenja seže od najviših državnih razina, pa sve do lokalnih.

  “Ovdje otkupljivači moraju razmišljati o tim ljudima kako bi cijena mlijeka porasla kako bi došli na razinu isplative proizvodnje. Proizvodnja hrane nema alternativu, treba voditi računa o resursima koje imamo, a imamo dosta neobrađene zemlje, da sve to iskoristimo i sami proizvodimo hranu”, kaže Emir Džafić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika VI-MILK.

  Postoji želja za tim. Mirsad tako gradi novi prostor za svoje muzice. Ovakvih vrijednih ljudi ima po cijeloj zemlji, no inflacija i otkupna cijena mnoge od njih tjeraju da krenu drugim putem:

  Mljekari u Bosni i Hercegovini stoga očekuju povećanje otkupne cijene mlijeka. Ono što je vidljivo na terenu, zbog inflacije, jest da dio poljoprivrednika odustaje od proizvodnje.

  The post Cijene mlijeka rastu, građani nezadovoljni, neke farme pred gašenjem appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU