back to top

Cijena nafte u svijetu pada, u BiH gorivo sve skuplje

Od početka sedmice na benzinskim stanicama u BiH gorivo je skuplje i do 20 feninga, a struka upozorava da ovo nije kraj poskupljenjima ovih derivata i da “više nema jeftine energije”.

Nakon djelimičnog pada cijena nafte i naftnih derivata u BiH, potrošači ponovo za litar goriva na pojedinim pumpama moraju izdvojiti i više od 3,4 KM, a s obzirom na to da se cijene mijenjaju na dnevnom nivou, vrlo vjerovatno je da će uskoro na pumpnim stanicama pisati i više od 3,5 KM.

Na zaustavljanje ovako crnih prognoza ne utiče čak ni činjenica da se cijene nafte na svjetskom tržištu unazad nekoliko dana kreću relativno stabilno, a da je čak na američkom tržištu barel nešto skuplji od 87 dolara, dok je na londonskom oko 93.

Predstavnici potrošača u BiH pitaju se kako je moguće da gorivo ovdje poskupljuje i onda kada na svjetskom tržištu cijene nafte rastu, ali i kada padaju.

“Imali smo cijenu barela u padu. Ne znam šta konkretno mi treba da pratimo, ali je činjenica da cijena sirove nafte pada, jer vidimo da je u zadnjih nekoliko dana niža i od 95 dolara za barel. A kod nas poskupljuje. Ni vijesti iz regiona nam ne idu u prilog. Sva situacija ide u prilog distributerima, koji nisu spustili cijene koliko su i kada su trebali, pa su građani s pravom ogorčeni”, navodi za “Nezavisne novine” Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke.

Distributeri odgovaraju da je rast nabavnih cijena trenutno najveći uzrok poskupljenja. Pored toga, kažu, tu su i inflacija, prijetnje recesijom, kovid-19…

“Tu između ima jedna karika o kojoj se puno ne priča, a to su rafinerije. Tako da je od te cijene barela do nas daleko kilometrima i ne može odmah to da se osjeti. Mi, nažalost, nemamo rafineriju i ne može to tako brzo da se promijeni”, kaže za “Nezavisne novine” Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”.

Ali, prema njegovim riječima, postoji još jedan značajniji problem koji diktira stanje na energetskom tržištu, a to je rast dolara u odnosu na najjače valute.

“Morate pogledati kurs dolara i evra, jer se nafta veže za dolar. Znate koliko je evro bio jači od dolara i šta se dešava po tom pitanju. Po tom osnovu je, s obzirom na to da se nafta i derivati preračunavaju u dolare, došlo do užasnog poskupljenja”, navodi Bajić.

Upravo zbog navedenog, kaže, očekuje se novo poskupljenje goriva u BiH.

“Sasvim sigurno u narednih desetak dana će biti novih poskupljenja, a nadam se da će poslije toga doći do pada cijena. Jer, vidite da su i cijene na pumpama različite. Prvi put od kada ja radim, u ‘Krajinapetrolu’ sam i ja došao do toga da na pojedinim stanicama imam različite cijene. Uvijek sam nastojao i smatrao da je logično da jedna firma na svojim stanicama ima iste cijene, ali s obzirom na odredbe o maržama, kako se gdje proda i uđe, tako se mijenja. Evo, ovog časa prvi put je situacija da je isti derivat znatno jeftiniji u Mrkonjić Gradu nego u Banjaluci, dok roba ne ode gore ili dok se ne potroši. Mi sada već imamo na pojedinim stanicama preko 3,4 KM. Sve zavisi od veletrgovaca, dobavljača, rafinerija… Ali jedno je sigurno, više nema jeftine energije, niti će je biti”, pojašnjava Bajić i dodaje da nas globalno očekuje velika borba za energente, a samim tim stižu i druga poskupljenja.

Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku, kaže za “Nezavisne” da se pretvaranje nafte i naftnih derivata na području BiH razlikuje u odnosu na svjetska kretanja cijena.

“Dijelom je razumljivo što cijene kod nas ostaju, s obzirom na to da većina kompanija ili trgovaca koji prodaju naftu, kupuju određene količine po cijeni koja je bila prije mjesec dana, pa ne mogu promptno smanjiti cijene na pumpama. Ali je indikativno to, a na to ukazujemo i godinama, kada dođe obrnuta situacija i poskupi u svijetu, automatski poskupi u BiH. Ako pratimo svjetsko tržište i vidimo da te cijene rastu, možemo očekivati i u BiH da će vrlo brzo porasti, a ako budemo imali neki kontinuirani pad od 2-3 mjeseca, tek onda za 15 dana ili mjesec možemo kod nas očekivati pojeftinjenje, što je zaista kontradiktorno”, ističe Harbaš.

On naglašava da situacija na svjetskom nivou ne ide u prilog BiH, jer ne postoje jasne indicije da će doći do stabilizacije.

“Ovakva situacija pogoduje snabdjevačima i to treba da regulišu državni organi. Mi osjetimo te cijene koje se stalno povećavaju, a bez sistema koji će zaštititi potrošače ne možemo se nadati boljem. To smo vidjeli i na primjeru akciza”, poručuje Harbaš.

Biznis.ba / NN

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU