Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  CEFTA nastavlja širiti CEFTA-TCT Zelene koridore sa Evropskom unijom

  U okviru CEFTA Weeka 2022 sutra će u Briselu biti održan sastanak na visokom nivou programa SEED+ pod nazivom “Dostignuća, izazovi i put naprijed”.

  Tom prilikom, okupit će se direktori carina, veterinarskih, fitosanitarnih i agencija za lijekove kako bi sagledali napredak SEED+ u poboljšanje razmjene carinskih podataka i generiranja, obrade i razmjene fitosanitarnih, veterinarskih i farmaceutskih certifikata i ulaznih dokumenata, uključujući e-certifikate, približavajući CEFTA-u trgovini bez papira.

  Centralna konferencija „CEFTA: Odskočna daska ka jedinstvenom tržištu EU“ planirana je za petak kada će carinske uprave Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore potpisati Memorandume o razumijevanju, čime će biti prošireni CEFTA-TRT Zeleni koridori sa Evropskom unijom.

  Širenje inicijative prema državama članicama EU počelo je u julu ove godine uspostavljanjem elektronske razmjene podataka između Sjeverne Makedonije i Grčke, a nastavljeno je u septembru uspostavljanjem Plavih traka između Albanije, Crne Gore i Italije. Inicijativa omogućava ubrzanje carinskih procedura i drugih formalnosti na prelazima i olakšava izvoz iz zemalja CEFTA-e, jer SEED+ sistem povezuje carinske uprave članica CEFTA-e i Evropske unije.

  Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić podsjetio je na ključne prednosti SEED rješenja – fleksibilnost i prilagodljivost potrebama carinskih uprava koje ga koriste u cilju smanjenja formalnosti prilikom transporta robe.

  – Pored skraćivanja čekanja na prelazima, efikasnog olakšavanja transporta i trgovine i smanjenja vremena čekanja, preduzeća sada dobijaju nove mogućnosti da sa EU tržištem bolje iskoriste integrisane lance nabavke. Sve su to velike i trajne koristi za ljude na Zapadnom Balkanu, kao i trgovinske tokove iz CEFTA regiona ka EU – rekao je Đikić.

    Kretanje zaposlenosti 2014. – 2022: Vlada FBiH zakonskim uredbama dovela do rasta zaposlenosti

  Memorandumi o razumijevanju će pružiti neophodan instrument za dalje olakšavanje legitimne trgovine, osiguravajući njenu sigurnost i smanjenje ilegalne trgovine.

  Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja očekuje da uskoro postane zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, odlučna je u namjeri da u okviru carinske službe preduzme sve mjere za olakšavanje putnog saobraćaja na Zelenim koridorima i ubrzanju carinskih postupaka.

  – Ovo će s jedne strane ubrzati promet roba i biti značajna pomoć svim obvezncima koji posluju u skladu sa zakonskim propisima. S druge strane, uz adekvatnu analizu rizika, carinska služba Bosne i Hercegovine nastavlja sve aktivnosti vezane za borbu protiv carinskih prevara – izjavila je Zagorka Gojković, šefica Odjeljenja za zaštitu intelektualne svojine, zabrane i ograničenja u Sektoru carina Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

  Uz ove važne sporazume, CEFTA Sekretarijat i Agencija za akcize, carine i monopole Italije potpisali su sporazum o partnerstvu, koji precizira odredbe o saradnji u implementaciji SEED+ aktivnosti sa CEFTA stranama, saopćili su organizatori.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU