Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Budućnost poljoprivrede je sada: Farmeri se sve više oslanjaju na tehnologiju, dronove…

  Prvi AgriTech samit u BiH pod nazivom Digitalna budućnost poljoprivrede bit će održan 7. jula u Sarajevu.

  – AgriTech samit ima za cilj da zajedničkom diskusijom prikaže kako tehnološka rješenja pomažu nekim od najznačajnijih izazova sa kojima se poljoprivreda danas suočava u rastućoj potrebi za tehnološkim napretkom. Riječ je o jedinstvenom cjelodnevnom događaju na kojem ćemo govoriti o digitalnoj sadašnjosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora. AgriTech samit održava se u okviru projekta EU4Business koji finansira Evropska unija, a u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Na samitu će biti prikazani različiti globalni trendovi, ali i predstavljeni načini primjene različitih tehnoloških rješenja na poljoprivredu u Bosni i Hercegovini, kazao nam je Ismar Ćeremida, voditelj sektora za održivi rast u UNDP-u.

  Digitalizacija

  Prema njegovim riječima, samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta EU4Business koji je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima.

  – Budućnost poljoprivrede je u inovacijama i tehnološkom napretku koji će stvoriti konkurentnije proizvođače, osigurati zaštitu životne sredine i smanjiti uticaj poljoprivredne proizvodnje na oskudne prirodne resurse. Digitalizacija predstavlja izvanredan način da se to postigne. U budućnosti će se koristiti sofisticirane tehnologije kao što su roboti, dronovi, IoT rješenja (npr. senzori temperature i vlage), prikazi farmi iz zraka i GPS tehnologija, umjetna inteligencija. Iako ovo nama sada zvuči dosta daleko, u svijetu, pa čak i u regiji, mnogi farmeri se oslanjaju upravo na inovativnu tehnologiju. Ovi napredni uređaji i precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi omogućit će farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije, istakao je Ćeremida.

  Potrebno je da proizvođači razumiju na koji način mogu prikupljati podatke iz svoje proizvodnje, a onda i kako ih pametno koristiti za donošenje odluka, kaže Ćeremida

  Dodao je kako žele posebnu pažnju skrenuti na podatke i donošenje odluka, kako poslovnih, tako i u dijelu politika.

  – Danas podaci predstavljaju novo blago, te je potrebno da naši proizvođači razumiju na koji način mogu prikupljati podatke iz svoje proizvodnje, a onda i kako ih pametno koristiti za donošenje strateških odluka. Iz svih primjera koje smo imali do sada priliku vidjeti u svijetu, digitalna poljoprivreda je obećavajuća alternativa za zadovoljenje potreba kako bi se povećala učinkovitost upravljanja, te optimizirala ispravna raspodjela resursa. Kao i u drugim industrijama, sasvim je očekivano da je digitalna transformacija napravila veliki napredak i u poljoprivredi, danas poznat pod terminom “digitalna poljoprivreda” ili “pametna poljoprivreda”, kazao je Ćeremida.

  Dodaje da su organizacijom samita željeli da pokušaju informisati širu poljoprivrednu zajednicu te motivisati poljoprivrednike da se okrenu modernizaciji svoje proizvodnje.

  – Pokušaćemo našem tržištu predstaviti dašak digitalne transformacije u poljoprivredi, te pokazati jedne od najuspješnijih primjera iz evropskih i svjetskih zemalja. Kroz te primjere želimo našim poljoprivrednicima predočiti kako bi i oni mogli biti dio transformacije te usvojiti neke od njih, dodao je on.


  Image

  Danas podaci predstavljaju novo blago


  Inače, AgriTech samit će biti prikazan na tri podijuma, te će se sastojati od interaktivnih diskusija koje će biti glavni dio programa i prezentacija tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede.

  – Posebno nam je drago da ćemo prvi put u BiH predstaviti i virtualnu budućnost poljoprivednog sektora, koristeći VR tehnologiju i Oculus naočale. Siguran sam da će posjetiteljima ovaj podijum biti posebno interesantan, smatra Ćeremida.

  Samit će, prema njegovim riječima, okupiti veliki broj stručnjaka iz ove oblasti, predstavnika akademske zajednice, te praktičara iz Evropske unije i svijeta, koji će prikazati kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi danas. Oslanjajući se na primjere uspješnih regionalnih i globalnih inicijativa iz više od 25 zemalja, AgriTech samit će pružiti platformu za učešće u diskusiji i umrežavanju koja se ne smije propustiti.

  Na panelu će učestvovati profesori, privrednici, konsultanti i predstavnici institucija iz Bosne i Hercegovine i regije. Mladen Savin, izvršni direktor prodaje u kompaniji AGRIVI, Oskar Marko, asistent direktora u BioSense kompaniji, te suosnivačica Cropt kompanije Aleksandra Čavoški, samo su neki od govornika na prvom AgriTech samitu. Također, svoja inovativna agritech rješenja prezentirat će i svjetske kompanije iz Australije, Kenije, Pekinga, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske, naglasio je Ćeremida.

  127 investicija

  Kada je u pitanju bh. poljoprivreda, kako je istakao Ćeremida, stanje, nažalost, nije najsjajnije.


  Image

  Povećati učinkovitost upravljanja


  – Nalazimo se u vrlo neizvjesnom vremenu i ekonomskoj krizi. Nestabilnost tržišta i kontinuirani rast cijena, posebno energenata, značajno utiče na poljoprivrednike koji svakim danom odustaju od svoje stoke, farmi i polja. Pored ovoga, veliki problem predstavlja i nedostatak radne snage. Domaća proizvodnja se teško bori sa konkurencijom dok se više od 65 posto hrane uvozi da bi se zadovoljile potrebe bh. stanovništva. Upravo zato, kroz projekte Evropske unije, dajemo bespovratna sredstva našim poljoprivrednicima, obrtima i gazdinstvima kako bi unaprijedili svoju proizvodnju, povećali produktivnost te postali konkurentniji na tržištu. Veliki je broj primjera gdje su naši poljoprivrednici upravo kroz projekte EU4AGRI i EU4Business unaprijedili svoju proizvodnju, nabavili nove mašine za proizvodnju ili pakovanje proizvoda, te uz pomoć EU plasirali svoje proizvode na inostrana tržišta. Kroz EU projekte EU4AGRI i EU4Business do sada je podržano 127 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i kompanija širom BiH, sa investicijama ukupne vrijednosti 36,1 milion KM, kazao je Ćeremida.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU