Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bingo širi saradnju sa semberskim poljoprivrednicima

  Predstavnici kompanije Bingo danas su u prostorijama Fabrike Semberka Janja održali sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije, predstavnicima firme Janja Plod doo i Poljoprivredne zadruge Agrofarmer Janja.

  Tema sastanka je osvrt na proteklu godinu i proširenje višegodišnje saradnje kada je u pitanju otkup kultura za predstojeću sezonu za Bingovu maloprodaju, ali i industrijsku proizvodnju.

  Procesu otkupa voća i povrća za maloprodaju Bingo vrši uglavnom preko kompanije Janja Plod doo koja sarađuje sa 50 kooperanata sa područja Semberije. U trgovinama je većinom zastupljeno sezonsko voće i povrće koje tu uspijeva. Otkup kultura za potrebe proizvodnje Fabrike „Semberka“ Bingo radi preko Poljoprivredne zadruge Agrofarmer Janja koja sarađuje sa 85 kooperanata iz iste regije. Obzirom da od 2017. godine Bingo finansira sjetvu industrijskog krompira sorte Opal i paštrnjaka u vidu kupovine sadnog materijala i neophodne prihrane, te sve prinose otkupljuje po ugovorenoj cijeni, taj proces predstavlja svojevrsnu sigurnost za stanovništvo ove regije.

  Zadovoljstvo saradnjom s kompanijom Bingo izrazili su svi prisutni poljoprivrednici, kao i Esad Šukilović, direktor Janja Plod doo, firme koja se bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom voća i povrća za maloprodaju. Istakao je da saradnja s Bingom traje šest godina, od kada su za potrebe Bingo trgovina osigurane velike količine voća i povrća proizvedenog u Semberiji. Navodi kako će u ovoj godini Bingo otkupiti preko 5.000 tona raznih kultura, te da je zagarantovan otkup i sigurna isplata ključ ove uspješne saradnje.

    U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

  Damir Kunosić, zamjenik izvršnog direktora, ukazao je na višestruki značaj ove saradnje: „ Ponosni smo na ovaj projekat, jer na ovaj način direktno podržavamo razvoj ove regije. Danas smo se osvrnuli na saradnju u prošloj godini, te smo dogovorili otkup preko 3.000 tona krompira, posijanog na 117 hektara u Semberiji i Lijevče Polju. Poređenja radi, to je površina jednaka 200 velikih fudbalskih stadiona. U ovim teškim vremenima proizvođačima i njihovim porodicama pružamo finansijsku sigurnost i osiguran plasmana cjelokupne proizvodnje. Proizvođači tako imaju mogućnost planiranja proizvodnje i budućnosti, dok našim kupcima osiguravamo svježe, kvalitetne i cjenovno pristupačne domaće proizvode. U planu je i otkup voća, a Bingo grupacija će nastaviti sa otvaranjem novih mogućnosti za nove proizvođače širom BiH.˝

  Kompanija Bingo je Fabriku “Semberku” koja je bila u stečaju kupila 2016. godine, te je iste godine pokrenula proizvodnju, a 2017. je počela saradnja sa zadrugom “Agrofarmer” iz Janje. Tokom 2020. godine otkupili su 2.400 tona krompira i probni dio proizvodnje paštrnjaka. Oko 500 t sušenog programa Semberka godišnje izvozi na tržište  Evropske unije, te na tržište susjednih zemalja. Oko  200 tona  sušenog programa plasiraju unutar BiH.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU