Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bili smo siromašni, slijepi otac nas je izdržavao kopajući bunare: Odrastao bez ičega, a sad ima nevjerovatno vrijednu kolekciju


  Bili Smo Siromašni, Slijepi Otac Nas Je Izdržavao Kopajući Bunare: Odrastao Bez Ičega, A Sad Ima Nevjerovatno Vrijednu Kolekciju

  Već pola vijeka trgovac Nikodije Srećković slaže eksponat po eksponat u svom dvorištu koje se nalazi na pola puta izmedju Rače i Kragujevca (Srbija).

  I gotovo da nema mjesta u kući, na krovu garaže ili dvorištu koje nije krcato i to od poda do krova. Posljednjih dvadeset godina nije radio popis, ali prema posljednjem brojanju u njegovoj kolekciji našlo se preko 20.000 raznih predmeta.

  • Kuća u kojoj živim bila je najsiromašija u čitavoj Šumadiji, moj otac je kopao bunare nakon čega je ostao bez vida u 40 godini života. Od tada želim sam da obogatim svoje domaćinstvo. Kolekciju koju ja imam, skupljam od svoje petaneste godine i tako posljednjih pedeset. Za svaki eksponat ja sam radio u nadnici kako bi na taj način otkupio i prenio kod sebe u svoj etno muzej – priča za agenciju RINA, Nikodije iz sela Veliko Krčmare.

  On se ponosi kolekcijom koja je sačuvana čak iz Prvog i Drugog svjetskog rata, od kola do oružja i drugih predmeta.

  • Kola iz Drugog svjetskog rata koja su vukla dva konja, na kojima su sjedila i dva vojnika, natovareni municijom i hranom, a sa zadnje strane kačili su top koji su vukli preko Solunskog fronta. Uspio sam da nađem i sef iz tog perioda koji je i dalje ispravan i otključava se sa dva ključa. Imam i njemačku kosačicu iz tog vremena koju su vukli konji i ona je također ispravna, nju je proizveo njemac Harting i ona se i dalje drži pod ključem – dodaje on.

  Najveći dio njegovog dvorišta zauzimaju bačve raznih dimenzija, i u toj kolekciji nedostaje samo jedno bure.

  • Ja kao dijete nisam zapamtio da je moj otac imao ijedno bure, ja sam to zapatio i želio da imam, pa sam sakupio veliku kolekciju bačvi, i najveća je od 7.000 litara dok je najmanja koju imam od jedne tone, a sada tragam da nadjem još jedno bure pa ću tada da napravim kafić i da stavim ležaljke – ističe Srećković.

  Njegova dječačka želja bila je da zaspi ispod dobro izvezenog ćilima, koju je sebi ostvario tek kada je napunio 18 godina.

  Nismo imali u kući nijedan ćilim, počeo sam da sakupljam i dospio sam do kolekcije od 50 komada, ručno izrađenih koje sam postavio na ogradu da krase kuću.

  Police i ormari u njegovoj kući puni su raznih predmeta, i na samom ulazu stoji njemački šljem iz Drugog svjetskog rata

  • Jasno se na ovom šljemu vide dvije rupe od metka, on je probio lijevu stranu šljema i izašao je na suprotnoj strani i od silne detonacije šljem je napukao preko pola, a vojnik koji ga je nosio nije živ.
  Bili Smo Siromašni, Slijepi Otac Nas Je Izdržavao Kopajući Bunare: Odrastao Bez Ičega, A Sad Ima Nevjerovatno Vrijednu Kolekciju

  Ovaj vrijedni sakupljač raznih antikviteta, sakuplja predmete iz novije historije, pa se u njegovoj zbirci mogu pronaći komadi sa likovima Tita i  drugi predmeti. On potvrđuje da je za 50 godina vrijednog sakupljanja njegova kolekcija sada broji preko 100.000 raznih eksponata.

  hayat/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU