Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bilans 2022.: Gebrüder Weiss nastavlja rasti

  Logistička kompanija je u prošloj poslovnoj godini ostvarila neto promet od 3 milijarde eura.

  Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss ostvarila je u protekloj poslovnoj godini neto promet od 3,01 milijardi eura. To je rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu (2021.: 2,54 milijardi eura). Logističar je tako nastavio pozitivan razvoj proteklih godina. „Uspjeli smo pratiti naše strateške ciljeve u izazovnom okruženju. Osnažili smo svoju poziciju na glavnim tržištima srednje i istočne Europe, SAD-a i Azije te učinili napredak u pogledu tema digitalizacije i klimatske neutralnosti do 2030. Zadovoljavajući rezultati u svim područjima poslovanja pokazuju da smo stabilni i spremni za budućnost,“ govori Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss. Kvota vlastitog kapitala također je povećana i sada je ponovno oko 60 posto, što naglašava snagu kompanije u krizi i ističe Gebrüder Weiss kao sigurnog poslodavca (2021.: 57 posto).

  Bilans 2022.: Gebrüder Weiss Nastavlja Rasti
  Do 2030. Gebrüder Weiss želi da sve lokacije budu klimatski neutralne. Ovdje: Fotonaponsko postrojenje u Laterachu, u pozadini Head Office.

  U sektoru cestovnog prometa je s 1.479 milijuna eura ostvaren rast od 16 posto (2021.: 1,277 milijuna eura). Područje proizvoda Home Delivery kretalo se na prošlogodišnjoj razini te je isporučeno oko 1,53 milijuna pošiljaka privatnim domaćinstvima u Austriji i istočnoj Europi (2021.: 1,58 milijuna pošiljki). Tako je Gebrüder Weiss zadržao poziciju tržišnog predvodnika u ovom segmentu.  Područje Air & Sea značajno je raslo te je s 1.272 milijuna eura ostvarilo povećanje prometa od 24 posto (2021.: 1,024 milijuna eura). Visoke vozarine brodarskih kompanija i zračnih prijevoznika značajno su pridonijele tom porastu. Količine pošiljki u DPD Austria, čiji je član društva Gebrüder Weiss paketna služba, ostale su gotovo konstantne: prošle godine je prevezeno 66 milijuna paketa (2021.:  66,5 milijuna).

  Bilans 2022.: Gebrüder Weiss Nastavlja Rasti
  Gebrüder Weiss želi nastaviti ulagati u tehnologiju vodika. Vlastiti H2 kamion tvrtke uspješno je 2022. realizirao test na velikoj udaljenosti do Praga.

  Širenje međunarodne mreže

  Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u kontekstu ukrajinskog rata, energetskim problemima i rastućoj inflaciji, kompanija Gebrüder Weiss nije odustala od svoje strategije ulaganja u 2022. U konsolidaciju vlastite mreže i međunarodno širenje poslovnica i usluga utrošeno je ukupno 67 milijuna eura. Kompanija se usredotočila na Njemačku, Mađarsku, Rumunjsku i SAD te Tursku i Gruziju – posljednje dvije kao glavne poveznice na Središnjem koridoru, na kojem je logističar proširio svoje transportne veze prema srednjoj Aziji i Kini.

  Na važnom logističkom tržištu Njemačke, Gebrüder Weiss je uspio učvrstiti svoju poziciju u zračnom i pomorskom prijevozu, također i cestovnom prijevozu. U južnoj Njemačkoj kompanija je završila proces promjene naziva i statusa bavarske špedicije Lode u Gebrüder Weiss Waldkraiburg. U planu je daljnje širenje cestovne prometne mreže južne Njemačke, a prvi koraci su već učinjeni početkom 2023. preuzimanjem špedicije Rentschler u Baden-Württembergu. Širenjem mreže rastao je i broj zaposlenih: porastao je za šest posto na oko 8.400 zaposlenika (2021.: 7.900).

  I dalje u fokusu: digitalizacija i održivost

  Bilans 2022.: Gebrüder Weiss Nastavlja Rasti
  Uprava kompanije Gebrüder Weiss (s lijeva): Jürgen Bauer, Peter Kloiber, Wolfram Senger-Weiss

  Strategija digitalizacije „Best of Both Worlds”, koju Gebrüder Weiss shvaća kao kombinaciju operativne i digitalne kompetencije, dosljedno je provedena i u 2022. U tu svrhu dodatno je globalno pokrenut korisnički portal myGW. Portal klijentima nudi informacije o protoku robe u stvarnom vremenu, a time i maksimalnu transparentnost u cijelom lancu isporuke. „Naš cilj je pružiti najbolja rješenja za opskrbne lance naših klijenata i pritom maksimalno smanjiti utjecaje na okoliš. U tu svrhu kontinuirano ulažemo u naše logističke sustave i digitalne alate, obuku naših zaposlenika te u ekološki prihvatljive načine transporta,“ objašnjava Wolfram Senger-Weiss.

  Bilans 2022.: Gebrüder Weiss Nastavlja Rasti
  Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss.

  Svoju posvećenost održivim ciljevima kao i želju da dadne doprinos globalnoj zaštiti klime logističar je dokumentirao u Izvješću o održivosti objavljenom 2022. Vlastiti logistički pogoni trebaju do 2030. biti klimatski neutralni. U tu svrhu kompanija sve više koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora te je prošle godine instalirala četiri nova fotonaponska postrojenja na lokacijama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ukupno 22 takva sustava već su u radu što daje godišnju uštedu od 1.110 tona CO2. Širenje će se 2023. nastaviti u tim zemljama kao i u istočnoj Europi.

  Nije se mirovalo ni u području alternativnih pogona: nakon uspješnih testiranja na dugim dionicama vlastitog kamiona na vodik, Gebrüder Weiss će nastaviti ulagati u ovu tehnologiju: pet novih H2 kamiona bit će na cestama u Njemačkoj 2023. Planirano je i daljnje povećanje broja električnih kombija za gradski prijevoz robe u Austriji i istočnoj Europi.

  Gebrüder Weiss očekuje da će se logističko poslovanje normalizirati 2023. Broj pošiljki trenutno je u blagom padu, a cijene zračnog i pomorskog prijevoza pale su približno na razinu iz 2019. U tom smislu može se također očekivati ​​trend pada prometa. Opća geopolitička situacija može stvoriti dodatne poteškoće. Wolfram Senger-Weiss: „Pandemija je dokazala koliko je logistika učinkovita i koliko brzo može reagirati na promjenjive okvirne uslove. Kompanija Gebrüder Weiss uspjela je učvrstiti svoju solidnu finansijsku osnovu i nastaviti poticati inovacije. Bliski smo s klijentom te iz njegovih potreba izvodimo odgovarajuće digitalne usluge. S respektom i zabrinutošću promatramo aktualnu ekonomsku prognozu, visoku inflaciju i rat u Ukrajini. Kao snažna kompanija vjerujemo u sebe uprkos svemu.“

  Objava Bilans 2022.: Gebrüder Weiss nastavlja rasti pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU