Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  BHANSA u upotrebu stavila sistem razmjene informacija između civilnih i vojnih korisnika

  CIMACT (Civil-military air traffic management coordination tool) razvijen je kao zajednički koordinacijski sistem za razmjenu informacija između civilnih i vojnih korisnika. CIMACT integrira raznovrsne informacije kako bi korisniku pružio cjelovit pregled situacije u zračnom prostoru. Sadrži niz funkcionalnosti za upravljanje zračnim saobraćajem (ATC), filtere i alate za saradnju kako bi omogućio koordiniranje između povezanih sistema. CIMACT omogućava uspostavu automatiziranog interfejsa s EUROCONTROL-ovim lokalnim i subregionalnim sistemom za podršku upravljanju zračnim prostorom (LARA).

  Radi se o softverskom paketu koji EUROCONTROL pruža državama članicama ECAC-a uz zaključivanje odgovarajućeg sporazuma.

  CIMACT osigurava prikaz situacije u zračnom prostoru u realnom vremenu te omogućava dekodiranje i objedinjavanje podataka iz različitih izbora: planova leta i radarskih sistema, a sadrži sveobuhvatan paket safety pomagala i alata.

  Bhansa U Upotrebu Stavila Sistem Razmjene Informacija Između Civilnih I Vojnih Korisnika

  CIMACT predstavlja veoma fleksibilan sistem s nekim od najznačajnijih funkcionalnosti: Dekodiranje različitih nadzornih podataka (track-ova i plotova), kao i planova leta, kreiranje korelisane slike zračnog prostora, komunikacija korištenjem različitih mreža i protokola (TCP/IP, UDP, X.25, UMTS), koordinacija, filtriranje, povezivanje s različitim alatima i bazama podataka (LARA, EAD, EDQ, WX Systems) i simulacijske mogućnosti.

  Uvođenje u operativnu upotrebu sistema CIMACT omogućilo je da kontrolori zračnog saobraćaja u Jedinicama prilazne i aerodromske kontrole Letenja Mostar, Banja Luka i Tuzla, koje usluge prilazne kontrole pružaju proceduralno, poboljšaju svjesnost o situaciji u zračnom prostoru u području odgovornosti.

  U implementaciji projekta BHANSA je sarađivala s EUROCONTROL-om i Ministarstvom odbrane BiH koje je za potrebe OS BiH dobilo radarsku sliku o situaciji u zračnom prostoru BiH s radara lociranih u BiH.

  Posebno je značajna pomoć u implementaciji sistema CIMACT dobivena od Civil-Military Cooperation Division EUROCONTROL-a. Bart Auwers, CIMACT team coordinator, Francois Cervo, Civil-Military ATM senior Expert,  i Jan Scholz, Civil-Military ATM Expert, vode implementaciju LARA & CIMACT projekata u državama članicama EUROCONTROL-a.

  Objava BHANSA u upotrebu stavila sistem razmjene informacija između civilnih i vojnih korisnika pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU