back to top

Bh. kompanija sagradila novu fabriku, udvostručit će broj radnika


Bh. Kompanija Sagradila Novu Fabriku, Udvostručit Će Broj Radnika

Alumax d.o.o. Tešanj, jedan od vodećih domaćih proizvođača alu i PVC stolarije – sa iznosom od 6.599.747 KM godišnjeg prometa – povećao je prodaju za 7,37 posto u prošloj 2023. godini u odnosu na isti period u prethodnoj godini.

Ukoliko se uzme u obzir da je rast proizvodnje i prodaje proteklih godina procentualno iznosio i do 70 posto godišnje, te da je prošlogodišnje povećanje ostvareno unatoč trenutnoj maksimalnoj popunjenosti kapaciteta, u Alumaxu ne kriju zadovoljstvo da su i u ograničenim uslovima ostvarili značajan rast.

Kao izvozno orijentirana kompanija 90 posto proizvodnje se izvozi na tržište EU. Broj zaposlenih povećan je u 2023. godini za jednu trećinu i također je dostigao limit.

– Svi naši kapaciteti su popunjeni. Uskoro ćemo biti u mogućnosti početi sa proizvodnjom u novosagrađenoj proizvodnoj hali površine 6.500 m2 u Tešnju. Značajna sredstva smo investirali u nabavku i instaliranje dvije, najvećim dijelom  automatizirane proizvodne linije, a uskoro očekujemo isporuku i treće proizvodne linije. Riječ je o najsavremenijoj tehnologiji i među prvima smo u Bosni i Hercegovini koji će moći proizvoditi prozore i vrata bez čeličnog ojačanja, sa staklenim vlaknima gdje će toplotni koeficijent biti znatno poboljšan – navode iz kompanije.

Sa novom tehnologijom bit će i među prvima na tržištu EU koji će nuditi ovakve proizvode.

– Trenutno zapošljavamo 35 radnika, a sa pokretanjem proizvodnje u  novosagrađenoj fabrici zaposlit ćemo još toliko ljudi, i zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji u ovoj branši, bit ćemo u  stanju povećati obim proizvodnje i do 5 puta – ističe Adnan Hodžić direktor i osnivač Alumax d.o.o.

Alumax proizvodi i montira prozore, vrata, roletne, ograde i ostale proizvode potrebne za građevinarstvo. Sve se radi „po mjeri“, od projektovanja, mjerenja, proizvodnje, pa do ugradnje. Kompanija svoje proizvode izvozi najviše u Italiju, Sloveniju, Hrvatsku,  Austriju i Njemačku.

– Prinuđeni smo najvećim dijelom izvoziti naše proizvode, ali sa novom fabrikom i povećanjem kapaciteta bit ćemo u prilici odgovoriti i potrebama domaćeg tržišta. Naši proizvodi zbog svoje održivosti, kvalitete i poboljšanih mehaničkih performansi  veoma dobro kotiraju na tržištu EU. Proizvode se od profila koji garantuju energetsku efikasnost, te ispunjavaju visoka očekivanja, čak i ona najstrožija. S tim u vezi, možemo slobodno reći da su naši sistemi kompaktibilni sa standardima pasivnog stanovanja. Proizvodi koji se ugrađuju su istog kvaliteta kako za tržište EU tako i za domaće tržište. Rok isporuke za evropsko i domaće tržište je jednak, 15 dana od narudžbe. To je ujedno uz kvalitet, odlučujuća konkurentska prednost  Alumaxa zbog koje inozemni partneri biraju upravo nas – pojašnjava direktor Hodžić.

Alumax d.o.o. Tešanj je osnovan prije 10 godina, i jedan je od vodećih domaćih proizvođača sa uslugom ugradnje alu i PVC stolarije, roletni i ograda. Alumax je internacionalno zastupljen od 2021. godine od kada u poslovnom sistemu djeluje i PV Construction d.o.o. Celje iz Slovenije.

Trenutno Alumax proizvodi oko 50 prozora na dan, sa novom fabrikom kapacitet će  biti povećan na 200 do 240 prozora za isto vrijeme.


pressmediabih.com
Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU