Bh. firma od ugljene prašine stvara vrhunski briket


Bh. Firma Od Ugljene Prašine Stvara Vrhunski Briket

Kompanija “Šakić” d.o.o. iz Busovače bavi se preradom drveta više od 20 godina i izvozno je orijentisana. Svoje osnovne proizvode – drveni ugalj i ugljene brikete izvozi na tržište Evropske unije u iznosu od 95 posto.

Uvođenjem cirkularne proizvodnje kroz projekat EU4BusinessRecovery, kompanija “Šakić” d.o.o. proširila je asortiman svojih proizvoda plasirajući na tržište drvene brikete od ugljene prašine kao nusproizvoda nastalog proizvodnjom drvenog uglja.

Slaviša Čavara, kontrolor drvnih proizvoda, sa ponosom ističe posvećenost ove kompanije na osiguranju dugotrajnosti prirodnih resursa za buduće generacije.

– Naša posvećenost kvaliteti, inovacijama i tehnološkom napretku omogućila nam je da postanemo jedan od lidera u ovoj industriji. U želji  da smanjimo emisiju CO2, potrošnju prirodnih resursa i povećamo iskorištenost drvne mase, prijavili smo se na projekat EU4BusinessRecovery. Zahvaljujući njemu, to smo i ostvarili. Moderno opremljene peći osiguravaju da proces proizvodnje bude ekološki prihvatljiv, minimizirajući štetan uticaj na okoliš – objašnjava Čavara.

Implementacijom EU4BusinessRecovery projekta, kompanija “Šakić” d.o.o. postala je konkurentnija kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ostvaren je napredak i u oblasti finansijskog poslovanja reorganizacijom procedura u cilju povećanja efikasnosti proizvodnje uključujući i izradu plana finansiranja, te mehanizama za praćenje finansijskih tokova.

 Povećan je kapacitet proizvodnje, a samim tim i broj uposlenih radnika sa 36 na 42. Proširili smo proizvodnju ugljenog briketa. Povećanom proizvodnjom, povećali smo broj zaposlenih radnica. Svi radnici obučeni su za zaštitu od požara i zaštitu na radu. Očekivani rast prodaje je pet puta veći u odnosu na period prije pandemije Covid 19. Riječ je o povećanju od 100 posto. Naša nova web stranica omogućuje nam lakši, bolji i brži kontakt sa klijentima kao i promociju proizvoda. Zahvaljujući projektu, povećali smo broj domaćih i stranih kupaca i dobavljača – nastavlja Čavara.

Projekti za uspješniju BiH

Cilj projekta EU4BusinessRecovery povećanje je poslovne uspješnosti, jačanje konkurentnosti u ciljanim sektorima, otvaranje novih radnih mjesta, kreiranje novih usluga poslovne podrške, te stvaranje novih poslovnih mreža.

– Projekti poput ovog omogućuju nam otvaranje novih radnih mjesta, novih tržišta i generalno lakše i sigurnije poslovanje na evropskom tržištu – zaključuje Čavara.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU