back to top

Bašići uzgajaju ribe od milion dolara (FOTO)


Bašići Uzgajaju Ribe Od Milion Dolara (Foto)

Članovi porodice Bašić iz Sanskog Mosta, već više godina bave se uzgojem ribe koi ili japanskog šarana i radi se o rijetkoj te o jednoj od najcjenjenijih i najskupljih ribljih vrsta na svijetu.

Inače, Emir Bašić je pasionirani zaljubljenik u kućne ljubimce, a svoju ljubav prenio je i na sinove Ensara i Ajdina, te otac i sinovi u adaptiranom bazenu koji se nalazi u kućnom dvorištu trenutno uzgajaju više od 50 raznobojnih primjeraka koi ribe.

Bašići Uzgajaju Ribe Od Milion Dolara (Foto)
Bašići uzgajaju ribe od milion dolara (FOTO)

“Otac je godinama uzgajao ukrasne ribe, a prije nekoliko godina uspjeli smo nabaviti koi šarane. Bile su veoma skupe, a trenutno imamo veliko jato s nekim jako krupnim primjercima. Također, u međuvremenu smo uspjeli dosta primjeraka prodati drugim uzgajivačima i nekim pet šopovima”, objašnjava Ensar Bašić. 

Kaže kako se ove ribe međusobno razlikuju po šarama i ukrasima te da od toga zavisi i njihova pojedinačna vrijednost.

Bašići Uzgajaju Ribe Od Milion Dolara (Foto)
Bašići uzgajaju ribe od milion dolara (FOTO)

“Dosta smo novca uložili u sam bazen, filtere i pročišćivače, zatim u specijalne lampe koje ublažavaju sunčanu svjetlost kako bismo stvorili optimalne uslove za razvoj ribe. Do sada smo izmrijestili nekoliko jata i očekujemo ovih dana novi mrijest”, kaže Bašić.

Ističe kako posjeduju i kohaku primjerak koi ribe, koja je najcjenjenija kada se radi o ovoj vrsti, a odlikuje se mnoštvom crveno-bijelih šara.

“Uzgojiti jednu takvu ribu, kvalitetne boje i stasa je vrlo teško. Kada je riječ o koi ribi, kod nas ima tek nekoliko uzgajivača, međusobno smo u kontaktu, pomažemo se i razmjenjujemo iskustva”, kaže Bašić.

Dodaje kako su se ove ribe najprije počele uzgajati u Japanu u 18. vijeku, kada su ih poljoprivrednici koji se bave uzgojem riže, započeli uzgajati zbog različitih boja i uzoraka.

Bašići Uzgajaju Ribe Od Milion Dolara (Foto)
Bašići uzgajaju ribe od milion dolara (FOTO)

Inače, treba istaći kako u Japanu postoje redovita natjecanja uzgajivača koi riba, gdje sudije obraćaju pažnju na zdrav izgled njihove kože, veličinu, oblik tijela te na graciozno kretanje u vodi. Najvažnija osobina je ipak boja, a najviše cijenjena je ona koja ima dobar balans boja i uzoraka. Koi spadaju među najskuplje ribe u svijetu, a na jednom takmičenju u Japanu, prije nekoliko godina, primjerak koi šarana prodat je za nevjerovatnih 1,8 miliona dolara.

Također, treba istaći kako Bašićevi, pored koi riba, uzgajaju i egzotične ptice, a u brojnim kavezima koji se nalaze u pomoćnom objektu njihovog porodičnog imanja smjestilo se preko 200 primjeraka ptica različitih boja i veličina. Radi se o pticama čija su prirodna staništa u južnim tropskim podnebljima, a svaka vrsta je po nečemu specifična i osobena. 

Objava Bašići uzgajaju ribe od milion dolara (FOTO) pojavila se prvi puta na PressMedia.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU