back to top

Bakšiš će i u dijelu BiH biti oporezovan?! Priprema se set mjera… Kako će ga konobari dobijati?


Bakšiš Će I U Dijelu Bih Biti Oporezovan?! Priprema Se Set Mjera… Kako Će Ga Konobari Dobijati?

Inspektori koji tjeraju mak na konac mogu da napišu kaznu poslodavcu ukoliko kod konobara pronađu više para nego što je prokucano kroz fiskalnu kasu, a mogu pronaći više ako je konobar dobio bakšiš.

Nakon što je Privredna komora Hrvatske pripremila nacrt zakona po kome bakšiš treba da uđe u sistem fiskalizacije, te pokrenuta inicijativa da se to uradi i u Srbiji, sada i ugostitelji u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, tačnije u Republici Srpskoj pripremaju set mjera koji, između ostalog, treba omogućiti da fiskalna kasa prepoznaje konobarski bakšiš.

Član Upravnog odbora Udruženje ugostitelja i hotelijera RS „HoReCa“ Goran Kurtinović kaže da se bakšiš trenutno nalazi u svojevrsnoj sivoj zoni za poslodavce, ali ne i za konobare.

– Konobar donese gostu fiskalni račun od recimo 90 KM, a gost koji plaća karticom mu kaže da otkuca 100 KM. Konobar tako i uradi i na kraju smjene iz keša kojim su plaćali drugi gosti uzme sebi tih 10 KM dobijenog bakšiša i to je u redu, jer je on dobio taj bakšiš – objašnjava Kurtinović za Capital.

On dodaje da bi mogao nastati problem kada bi potpuno prestalo poslovanje sa kešom, jer u tom slučaju konobari ne bi imali od čega da uzmu dobijeni bakšiš, jer bi on bio na računu poslodavca.

– U tom slučaju bi se postavilo pitanje oporezivanja, odnosno pitanje na koji način bi poslodavac konobaru isplatio bakšiš. Ali dugo vremena će kod nas trebati da keš ode u istoriju, tako da pitanje bakšiša trenutno kod nas nije akutan problem – kaže Kurtinović.

Međutim, on ističe da je potrebno regulisati pitanje viška para koje inspektori eventualno pronađu prilikom kontrole.

– Inspektori koji tjeraju mak na konac mogu da napišu kaznu poslodavcu ukoliko kod konobara pronađu više para nego što je prokucano kroz fiskalnu kasu, a mogu pronaći više ako je konobar dobio bakšiš. Zbog takvih stvari bi na neki način trebalo regulisati i ozakoniti pitanje bakšiša – objašnjava Kurtinović.

On ističe da će poslodavci tražiti i da se odgovornost za neizdavanje fiskalnih računa sa poslodavca prebaci na konobare.

– Postoje još neke stvari koje bi trebalo preciznije urediti, ali vidjeli smo da su pitanje uvođenja bakšiša u fiskalni sistem prvo pokrenuli u Hrvatskoj, a potom su u Srbiji najavili da će krenuti u istom smjeru, ali da će sačekati njihova iskustva. Mi ćemo sačekati iskustva iz Srbije – kaže Kurtinović.

Podsjećamo, Privredna komora Hrvatske otkrila je da priprema nacrt zakona po kome bi bakšiš ušao u sistem fiskalizacije, jer on trenutno ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu pa se elektronski naplaćen bakšiš tretira jednako kao osnovni dohodak i poslodavci na njega plaćaju porez.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU