Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Akcijom čišćenja na Igmanu završen Coca-Colin ovogodišnji projekat Od izvora do mora

  Poslednja akcija ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora okupila je više od stotinu volontera u čišćenju i odvojenom prikupljanju otpada na Velikom polju, na Igmanu. Tokom pet akcija čišćenja u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Zenici i na Igmanu realizovanih ove godine, uključilo se više od pet stotina volontera raznih generacija, okupljenih sa Coca-Colom oko postizanja zajedničke i globalne misije – Svijeta bez otpada.


  Image

  .


  ”Sretan sam što danas mogu pozdraviti više od stotinu volontera u ime Coca-Cole u Bosni i Hercegovini, na petoj akciji čišćenja kojom završavamo ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini.  Ove godine, ponosni smo na činjenicu da smo kroz pet akcija čišćenja uspjeli okupiti više od 500 volontera u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Zenici, koji su prikupili više od pet tona otpada za manje od mjesec dana”, rekao je Faruk Kovač, stručni saradnik za korporativne poslove i održivost Coca-Cole HBC Adria.


  Image

  .


  Realizacija ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora počela je akcijom prikupljanja ambalažnog otpada u Sarajevu – uz Miljacku kod Vilsonovog i prema Velešićima. Potom su čišćeni park dr Mladen Stojanović i izletište Suturije u Banjaluci, kampus Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru a prošle semice Kamberovića polje, uz rijeku Bosnu u Zenici. Akcija na Velikom polju na Igmanu, bila je završnica ovogodišnjeg izdanja projekta.

   

  Coca-Cola u Bosni i Hercegovini akcije je organizovala u partnerstvu sa Konzumom u BiH, u saradnji sa UG ”Ruke” koja je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, i lokalnim nevladinim organizacijama aktivnim u polju očuvanja okoliša.

    Telemach BH i Telemach fondacija pripremili srednjoškolce za tržište rada u BiH


  Image

  .


  Glavni cilj projekta Od izvora do mora je da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućava recikliranje. Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i općina u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada.

   

  Coca-Cola u Bosni i Hercegovini i ove je godine, za sve volontere osigurala uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama su u lokalnim zajednicama koordinirale nevladine organizacije angažovane na polju očuvanja okoliša.


  Image

  .


  Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, Coca-Cola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26% u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona.

   

  Coca-Cola u BiH prestala je koristiti plastičnu omotnu foliju i počela primjenjivati KeelClip™, inovativnu minimalističku kartonsku ambalažu, koja se može u potpunosti reciklirati.KeelClip™ će se upotrebljavati na svim pakovanjima do šest limenki Coca-Cole, Coca-Cole Zero i Schweppesa, a potom će se proširiti na dio ostaloga asortimana bezalkoholnih gaziranih pića koja na tržište dolaze u limenkama.

    Šta je Wordpress?

   

  Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj web stranici.

   

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU