Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Adnan Delić: Kanton Sarajevo bilježi rast u svim modelima poljoprivredne proizvodnje


  Adnan Delić: Kanton Sarajevo Bilježi Rast U Svim Modelima Poljoprivredne Proizvodnje

  U trenutku velikih oscilacija i rasta cijena svih životnih namirnica dolazi do izražaja nemar institucija prema poljoprivredi i ulaganjima u domaću poljoprivrednu proizvodnju.

  Uz sve što naša zemlja ima kao potencijal za razvoj poljoprivrede, mi i dalje uvozimo više od 80% mesa i mesnih prerađevina jer se sve manje ljudi odlučuje baviti poljoprivredom, piša ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

  – Kanton Sarajevo, iako nije primarno poljoprivredna regija, na vrijeme je prepoznao trendove i važnost jačanja domaće proizvodnje i već prošle godine u Ministartsvu privrede KS povećali smo budžet za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji s 5,5 na 6,1 milion maraka, a u 2022. godini dodatno smo uvećali ova sredstva u budžetu na 7,5 miliona maraka.

  Povećali smo i sve pojedinačne podsticaje, omogućili korištenje sjemena iz vlastitog uzgoja, uveli praksu otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda, donijeli Odluku za 2022. godinu u rekordnom roku, isplata novčanih podsticaja je redovna, što do sada nije bio slučaj i već sad imamo rezultate koji su pokazatelj rasta u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo. Dodatno smo uložili sredstva u unapređenje i modernizaciju kantonalne farme Butmir koja je sada najveći proizvođač mlijeka u BiH.

  Samo u oblasti govedarstva imali smo značajan rast proizvodnje u protekle dvije godine. U 2022. godini kroz sistem podsticaja prošlo je 1557 mliječnih grla, što je u odnosu na 1277 grla u 2020. godini rast koji nije zanemariv.

  Primjeren rast, nešto više od stotinu novih grla u ovoj godini, ostvaren je i u proizvodnji mlijeka od krava koje nisu u sistemu otkupa mlijeka, kao i rastu broja junica, te tovne junadi za koje očekujemo do kraja godine rast do hiljadu grla. Raste i broj teladi iz vlastitog uzgoja i očekujemo da ćemo do kraja godine imati blagi rast od pedesetak novih grla, što bi u konačnici trebalo biti oko 300 teladi iz vlastitog uzgoja do kraja ove godine.

  Obzirom da smo povećali podsticaje i za kapitalne investicije, kupovinu priplodnih junica, također nije izostao rast ni u ovom segmentu, tako da očekujemo da ćemo do kraja godine imati nešto više od 300 grla priplodnih junica koje će također ući u sistem podsticaja za otkup mlijeka.

  Uzimajući u obzir sve navedeno, naše su projekcije da će proizvodnja mlijeka u našem kantonu ići i dalje uzlaznom putanjom, a početak realizacije petogodišnjeg projekta osjemenjavanja visokokvalitetnim genetskim materijalom goveda čini nas dodatno optimističnima da će naša proizvodnja ostvariti rekordne rezultate.

  U nepune dvije godine kao kanton kojem poljoprivreda nije bazna grana izdvojili smo više od 13 miliona maraka u poticaj razvoja ove proizvodnje, a u novom zakonu o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju dodatno smo predvidjeli nova povećanja u budžetu za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali i podsticaj prvom stepenu prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima.

  Inovacija je i podsticaj mladima za osnivanje poljoprivrednih gazdinstva zbog čega vjerujemo da će poljoprivreda i proizvodnja domaće, kvalitetne hrane imati pozitivne trendove i u godinama koje dolaze, zaključuje on.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU