back to top

Hubovi su most između digitalnih inovacija i biznisa: Za BiH je od fundamentalnog značaja izgraditi ovaj kapacitet

Hubovi Su Most Između Digitalnih Inovacija I Biznisa: Za Bih Je Od Fundamentalnog Značaja Izgraditi Ovaj Kapacitet

Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) potpisao je Memorandum o saradnji sa četiri digitalna inovacijska huba (DIH) u BiH u okviru projekta EU4DigitalSME, koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Uspostava i podrška razvoju usluga digitalnih inovacijskih hubova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a sve u cilju doprinosa izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH.

Digitalna rješenja

Podržani DIH-ovi će, kako kažu u GIZ-u, osiguravati savremenu platformu za podršku malim i srednjim preduzećima u poboljšanju poslovnih procesa, ali i njihove strukture i krajnjeg proizvoda. Širokim spektrom usluga za MSP-ove u vidu primijenjenih i specifičnih digitalnih rješenja, DIH-ovi će postati most između digitalnih inovacija i poslovnog sektora.

Izabrani DIH-ovi koji funkcionišu kao partnerstva pod vodstvom jedne od institucija su LabHub – Sarajevo pod vodstvom Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST), IDEMO HUB – Banja Luka pod vodstvom Inovacijskog centra Banja Luka, Digital Storm HUB – Sarajevo pod vodstvom kompanije QSS d. o. o. i Industrial HUB – Tuzla pod vodstvom kompanije Industrial Automation d. o. o.

MSP-ovi moraju iskoristiti inovativne tehnologije, ne samo da bi rasli na održivijim osnovama već i da bi opstali u ekonomiji budućnosti, kaže Stefano Ellero, šef za saradnju Delegacije EU u BiH

Konzorcij u sastavu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), Institut za metrologiju BiH (IMBIH), Institut za standardizaciju BiH (ISBIH) i Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBIH) sa inicijativom LabHub je jedan od četiri buduća DIH-a koji će u okviru razvojnog programa imati za cilj približiti Bosnu i Hercegovinu EU standardima konkurentnosti i uspješnog poslovanja.

Za BiH je od fundamentalnog značaja izgraditi inovacijski kapacitet kao jedini put za prevladavanje zamke srednjeg dohotka, smatra prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor SSST-a.

– Gubitak radne snage i smanjenje stanovništva, tj. kupaca se može prevladati jedino povećanjem produktivnosti i izvozom. SSST je među malobrojnima u BiH koji su to spoznali i koji će uz pomoć EU i BMZ-a, a putem GIZ-a nastojati da se ova oaza proširi na što veći dio BiH podržavanjem i uspostavom inovacijskih labova, povećanjem broja startupova i privlačenjem venture kapitala, kazao je Domljan.

IDEMO HUB u čijem konzorciju su Inovacioni centar Banja Luka, Razvojna agencija Republike Srpske, Agencija za razvoj preduzeća Eda, Privredna komora RS-a, te Elektrotehnički fakultet – Univerzitet u Banjoj Luci osniva se sa ciljem podrške malim i srednjim preduzećima iz oblasti metaloprerade i drvoprerade, kao i IT sektora.

Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka, smatra da lokalni inovacioni ekosistem karakteriše slaba digitalno/inovativna orijentacija izvozno orijentisanog MSP sektora, kao i evidentan nedostatak saradnje sa IT sektorom.

– DIH IDEMO namjerava okupiti sve relevantne učesnike u cilju stvaranja digitalnog inovacionog ekosistema sa posebnim fokusom na sektore drvne i metalne industrije, istakao je Gverić.

Zajedno sa Asocijacijom FabLab QSS d. o. o. iz Sarajeva je inicirao Digital Storm HUB koji će kroz EU4DigitalSME projekat dobiti podršku da stvori i podstakne ekosistem digitalnih inovacija, te stimuliše investicije malih i srednjih preduzeća u digitalizaciju kako bi se povećale njihova tržišna agilnost i konkurentnost.

– Naš cilj je da Digital Storm HUB postane vodeća regionalna kompetenca i centar davatelja usluga za digitalne inovacije i transformaciju malih i srednjih preduzeća, kazao je Isan Selimović, direktor QSS d. o. o. Sarajevo.

Robotika

Tuzlanski Industrial Automation d. o. o. sa partnerima Ministarstvom privrede TK-a i Strascheg Center for Entrepreneurship GmbH (SCE) iz Münchena čine DIH inicijativu Industrial Hub, čija specijalizacija su automatizacija i robotika.

– Zamisao konzorcija tuzlanskog Industrial Huba je da podrži lokalne i regionalne kompanije u procesima digitalne transformacije na polju modernih tehnologija, posebno u procesima automatizacije i industrijske robotike, a sve kroz mentoring, edukacije i korištenje moderne opreme, istakla je Sabina Lipovac, direktorica prokuristica Industrial Automation d. o. o. Tuzla.

Eva Näher, voditeljica programa u GIZ-u, vjeruje da će na ovaj način pristup digitalnim alatima biti dostupan svim malim i srednjim preduzećima u BiH.

– Digitalni inovacijski hubovi igraju ključnu ulogu u podršci biznisima na njihovom putu ka digitalizaciji i procesu inovacija, proizvoda i poslovnih modela. Stoga rado podržavamo nekoliko inicijativa u tom smislu u BiH kako bismo povećali konkurentnost bh. privrede, kazala je Näher. 

www.oslobodjenje.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU