Zvizdić: Nastavit ćemo voditi konstruktivnu regionalnu politiku

Zvizdić: Nastavit ćemo voditi konstruktivnu regionalnu politiku

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je danas na sastanku koji je okupio premijere zemalja zapadnog Balkana da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uslove koji su pred njima na putu europskih integracija.

Naglasio je da od izuzetne važnosti Berlinski proces jer je to ubrzanje na putu EU, podsjećajući da put zemalja Balkana prema EU ne znači samo preuzimanje pravne stečevine, pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, za ove zemlje to znači stabilnost, mir i sigurnost.

Podsjetio je da je za BiH prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju njen put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Europska komisija je uručila bh. institucijama Upitnik što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU.

Podvukao je da će BiH nastaviti voditi konstruktivnu regionalnu politiku u cilju rada na projektima od značaja za zemlje zapadnog Balkana, a današnji sastanak to potvrđuje, odnosno potvrđuje zajedničku opredijeljenost za rad na regionalnoj saradnji.

Identificirao je da sve zemlje imaju i slične probleme poput nezaposlenosti posebno mladih, ekstremizam i korupcija.

Cilj sastanka koji je okupio premijere zapadnog Balkana je približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a bit će razgovarano i o saradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

Učesnici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

Sastanku prisustvuje i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano. Italija je domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

Današnji sastanak bi trebao biti zaključen usaglašenom zajedničkom izjavom u kojoj će se definirati opredjeljenost za rad na zajedničkim projektima.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci