Zuckerberg sprema revoluciju: Neće nam trebati telefoni ni televizori

Zuckerberg sprema revoluciju: Neće nam trebati telefoni ni televizori

Iako je ova najava izgledala prilično bezazleno, nema sumnje da je Facebook u direktnom nadmetanju sa Googleom i Appleom, pokušavajući da stvori aplikaciju i alate koji se ne oslanjaju na pametne telefone.

Prema pisanju New York Timesa, Zuckerberg je već dugo razočaran što Facebook nije do sada izgradio sopstveni kredibilan operativni sistem za pametne telefone.

Ovog puta, međutim, tehnološki gigant je objavio rat gotovo svima u tehnološkoj industriji, piše Bussines Insider.

Iako je potrebno najmanje deset godina da se to desi, iz Facebooka najavljuju da je potreban još samo jedan korak u sporom maršu ka smrti pametnih telefona i usponu još čudnije, fantastičnije i uzbudljivije budućnosti u tehnološkom svijetu.

Virtuelni ekran na zidu

Zuckerberg je tokom konferencije F8 pokazao kako da imate virtuelni ekran u svojoj dnevnoj sobi, veći od Vašeg televizora, a da pritom on fizički nije u sobi.

“Ne treba Vam fizički televizor kad možete da kupite aplikaciju TV-a za jedan dolar i stavite je na zid i gledate šta želite. Nevjerovatno je kad zamislite koliko fizičkih stvari imamo, a one ne moraju da budu tu i da nam zauzimaju prostor”, rekao je Zuckerberg.

To ima smisla, ukoliko podražavate ideju da “nosite” kompjuter na svom licu i skroz ste saglasni sa tim da Facebook posreduje u svemu što čujete i vidite.

Međutim, to nije samo TV, ta filozofija bi mogla da se proširi na pametne telefone, tablete, fitnes trake za trčanje ili bilo koji drugi uređaj koji ima ekran ili preko njega funkcioniše.

Problem koji se javlja je, naravno, taj da veliki dio svjetske ekonomije zavisi od proizvodnje telefona, televizora, tableta i svih drugih gadget koje Facebook misli da može da zamijeni sa svojom tehnologijom.

Čak je i Zuckerberg priznao da je dug put pred njima. Tako, platforma “Camera Effects” može da privuče veliki broj korisnika, ali isto tako i da doživi sunovrat. Aplikacije koje su napravljene danas za Facebook kameru mogu da završe kao prve verzije aplikacije koje biste koristili uz pomoć posebnih naočala.

U kratkom roku, Facebookova “igra” za izmijenjenu realnost će izgledati kao nadmetanje sa Snapchatom, a to zapravo i jeste.

Na duge staze gledano, Facebook će biti u borbi “sam protiv svih” i u unakrsnoj vatri će se naći gotovo svi, od Applea, Googlea do Microsofta.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci