Zenica će uz pomoć EBRD-a izraditi Akcioni plan zelenih gradova

Zenica će uz pomoć EBRD-a izraditi Akcioni plan zelenih gradova

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović učestvuje u radu prve konferencije gradonačelnika Zapadnog Balkana i Istočne Europe koja se na temu Programa Zelenih gradova od 11. do 13. juna održava u Štokholmu.

Cilj konferencije je predstaviti investicije u program koji podrazumijeva strateško planiranje, tehničku pomoć, donatorsku podršku uz EBRD finansiranje, a sve kako bi odabranim gradovima bila pružena pomoć da investiraju u prioritetne infrastrukturne projekte koji doprinose zaštiti životne sredine.

Grad Zenica je jedan od osam gradova koji će u narednoj godini, uz tehničku pomoć EBRD-a, izraditi Akcioni plan zelenih gradova kojim će na sistematičan način, kako je i najavljivao gradonačelnik Kasumović, identifikovati prioritetne infrastrukturne projekte sa indikativnim investicijama i izvorima finansiranja.

EBRD će u narednom periodu za 40% povećati finansiranje projekata zelenih gradova iz sektora daljinskog grijanja, urbanog transporta i javne rasvjete, vode, tretmana otpadnih voda, te energetske efikasnosti u zgradarstvu.

“Zenica polako ali sigurno, kako sam i obećao ide svojim europskim putem. Čast i zadovoljstvo mi je kao gradonačelniku, da su naše želje i zalaganje da kroz kvalitetne projekte poboljšamo uslove života u Zenici, prepoznale europske intitucije koje u sve kvalitetnije europske projekte uključuju i naš grad. Od ovih projekata, kao gradonačelnik očekujem mnogo, a prije svega da građanima Zenice omogućimo ugodniji život. Postoji mogućnost da Zenica iz ovih projekata riješi problem prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju. Jedan od prioriteta nam je da upotrebom električnih autobusa smanjimo zagađenje u gradu”, riječi su Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice.

Zenica koju na skupu u Štokholmu uz gradonačelnika Kasumovića predstavlja i šefica Sektora za lokalni ekonomski razvoj Amra Mehmedić, jedini je grad iz BiH koji učestvuje u ovom projektu, s obzirom na to da Banja Luka ima status kandidata. Konferenciji u švedskoj i europskoj metropoli prisustvuju visoki zvaničnici EBRD-a, gradonačelnici Sofije, Tirane, Prištine, Podgorice, Kieva, Banje Luke, Zenice i mnogi drugi visoki zvaničnici.

 

Akta

O autoru

Srodni članci