Zašto su berze ostale hladne na ‘historijski dogovor’ Kima i Trumpa

Zašto su berze ostale hladne na ‘historijski dogovor’ Kima i Trumpa

Historijski sporazum američkog i sjevernokorejskog lidera kojim je naznačena mogućnost denuklearizacije Korejskog poluostrva nije pretjerano uzbudio investitore na globalnim tržištima koji su ga ocijenili više simboličnim. Štaviše, više ih brine mogućnost izbijanja trgovinskog rata od sklapanja “nuklearnog mira”, ocjenjuju analitičari.

Četiri stavke

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong-un usaglasili su potpunu denuklearizaciju u zamjenu za sigurnosna garancija Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu koji su dvojica državnika potpisala na kraju svog istiorisjkog sastanka održanog u Singapuru. U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja su se obavezale na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obavezao i da će vratiti ostatke zarobljenika iz Korejskog rata.

Deklaracija se zaključuje obavezom obiju strana da će nastaviti dalje pregovore “što je prije moguće”. “Mir na Korejskom poluostrvu može donijeti značajne koristi i za Južnu i Sjevernu Koreju, uključujući potencijalno prevrednovanje južnokorejskih dionica. Historijski sastanak bi trebao da pomogne u uklanjanju glavnog rizika za tržišta i ekonomija u regionu”, napisali su analitičari singapurskog DBS-a, a prenosi Reuters.

Međutim, sudeći po reakciji finansijskih tržišta, dokument ima malo utjecaja na ekonomiju, kako lokalno, tako i globalno. Indeks Seulske berze KOSPI u utorak je blago oslabio za 0,05 posto, dok je japanski Nikkei porastao za 0,3 posto. Kurs dolara u utorak je na deviznim tržištima izbrisao početne dobitke prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta jer su tržišta procijenila da sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una nije rezultirao konkretnijim mjerama. Robert Carnell, rukovodilac istraživanja za Aziju i Pacifik u banci ING za CNBC je kazao kako je razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu “mnogo, mnogo veća egzistencijalna prijetnja”.

Ogromna prilika

No, pružena ruka pomirenja iz Pjongjanga može značiti ogromnu priliku za investitore i poduzetnike, upozorio je “guru ulaganja u državama u razvoju”, američki investitor Mark Mobius. U slučaju ujedinjenja podijeljene nacije korejsko tržište će se s 50 miliona ljudi povećati za dodatnih 25 miliona.

Prema Mobiusovu mišljenju, Sjever će brzo početi ekonomski napredak, naravno uz finansijsku pomoć Juga, zbog velikog broja relativno dobro obrazovane, a jeftine radne snage. Prema procjenama Odbora za budžet južnokorejskog parlamenta iz 2015. godine, trošak ujedinjenja u tri scenarija iznosio bi između 2,15 biliona dolara i 4,5 biliona dolara. Procjenjuje se da bi 2047. Sjever dostigao BDP po stanovniku koji sada ima Jug.

Poslovni dnevnik

O autoru

Srodni članci