WTO: Europske subvencije Airbusu naštetile Boeingu

WTO: Europske subvencije Airbusu naštetile Boeingu

Europska unija mora okončati nepravedne prakse i otkloniti štetu koju su prouzrokovale njene nezakonite subvencije, navodi Svjetska trgovinska organizacija.

Europska unija nije uklonila finansijsku podršku za najveći avion na svijetu Airbus A380 i najnoviji europski avion za duge letove A350EPA.

EU je ignorirala zahtjeve za obustavom subvencija Airbusu, kojem je osigurala više od 22 milijarde dolara nezakonite pomoći, navodi se konačnoj presudi Svjetske trgovinske organizacije.

Na ovu presudu odmah je reagirao zvanični Washington, koji je zaprijetio uvođenjem sankcija na europske proizvode ako EU ne prestane “nanositi štetu američkim interesima”, prenosi Reuters.

“Predsjednik SAD-a Donald Trump je bio jasan kada je rekao da ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo osigurali slobodnu i pravednu trgovinu za dobrobit američkih radnika. Ovaj izvještaj jednom za svagda potvrđuje da je EU dugo ingorirao propise WTO-a”, izjavio je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, prenosi Tanjug.

“Ako EU konačno ne poduzme akcije kako bi prestala kršiti propise i štetiti interesima Sjedinjenih Američkih Država, službeni Washington će morati primijeniti kontramjere na europske proizvode”, dodaje Lighthizer.

U presudi WTO-a se navodi da EU nije uklonio finansijsku podršku za najveći avion na svijetu Airbus A380 i najnoviji europski avion za duge letove A350, što je nanijelo štetu Boeingu i radnicima u američkom zračnom sektoru.

WTO zaključuje da EU mora okončati nepravedne prakse i otkloniti štetu koju su prouzrokovale njene nezakonite subvencije.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci