Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Proof-of-stake i Proof-of-work

  0
  Proof-of-stake i Proof-of-work

  Proof-of-stake i Proof-of-work – Dva osnovna principa prema kojima se radi verifikacija transakcija u blockchain.

  Termin blockchain jednostavno se može prevesti na hrvatski … mreži su Proof of Work (PoW) ili Proof of Stake (PoS).

  PoW je originalni princip, koji je osmislio Satoshi Nakamoto i kojim je riješio problem vjerodostojnosti distribuirane knjige zapisa.

  Nedostatak PoW sustava je to što troši iznimno mnogo energije i resursa jer se točke unutar mreže natječu u brzini rješavanja kriptološke zagonetke.

  Cilj je riješiti zagonetku brže od drugih, što rezultira stvaranjem novih kriptokovanica koje pripadaju vlasniku te najbrže točke. BitcoinBitcoin je decentralizirana, distribuirana, anonimna platna …

  Kako Kupiti Dionice Konvertor Valuta Proof-Of-Stake I Proof-Of-Work
  Proof-of-stake i Proof-of-work

  Mreža posebno je notorna po svom PoW sustavu, jer algoritam koji se rabi favorizira korištenje iznimno specijaliziranog hardvera – uređaja načinjenih od velikog broja ASIC čipova, koji su dizajnirani specifično za rudarenje.

  Neki drugi blockchainovi su, pak, dizajnirani tako da otežavaju razvoj specijaliziranih ASIC-ova, već se za rudarenje koristi svima dostupan hardver – grafičke kartice.

  PoS s druge strane funkcionira na principu ulaganja postojećih kriptokovanica, čime korisnik dobiva priliku sudjelovati u verifikaciji transakcija.

  Uložene kovanice nisu iskoristive ni za što drugo, i ponašaju se kao klasični novac oročen u banci.

  Korisnici koji su uložili kriptokovanice i tako sudjeluju u održavanju mreže, zarađuju na bazi skupljanja transakcijske naknade koju isplaćuju korisnici koji iniciraju transfer kovanica nekom drugom korisniku.

  PoS, naravno, ima svoju listu izazova – u prvom redu mogućnost da rudari istovremeno verificiraju više blockchainova, jer ne postoji izniman trošak izračuna koji ih od toga obeshrabruje kao u PoW u sustavu.

  Previous article EBITDA
  Next article Hedge fond
  Avatar Of Una
  Una
  Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.