Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

Na Wall Streetu u četvrtak su berzanski indeksi porasli, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru i smanjenim trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine.

Dow Jones je ojačao za 147 bodova ili 0,57 posto, na 26.145 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,53 posto, na 2.904 boda, a Nasdaq indeks za 0,75 posto, na 8.013 bodova.

Najviše je jučer porastao S&P indeks tehnološkog sektora, za 1,2 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Applea za 2,4 posto.

Dan prije, kada je Apple predstavio nove modele iPhonea, dionica tog tehnološkog diva je pojeftinila za 1,2 posto.

Jučer su se oporavile i dionice drugih tehnoloških kompanija, koje su dan prije bile pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od novih regulacija u tom sektoru, ali i negativnog utjecaja uvođenja carina na uvoz kineskih proizvoda.

A strahovanja od eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine ponešto su splasnula, nakon što je u srijedu Washington predložio, a Peking prihvatio novi krug pregovora.

„Dionice je već dan prije potaknula vijest da je Washington predložio Kini novi krug pregovora”, kaže Burn McKinney, portfelj menadžer u fondu Allianz Global Investors.

Još nije poznato kada će predstavnici dvije zemlje sjesti za pregovarački sto jer predsjednik SAD-a Donald Trump kaže da nije pod pritiskom da postigne dogovor s Kinom, no tržišta su ponešto odahnula.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica kompanija koje su osjetljive na trgovinska pitanja. Tako je dionica Boeinga skuplja za 0,6, a Caterpillara za 0,9 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o nešto slabijoj inflaciji u SAD-u nego što se očekivalo. Zbog toga su splasnula strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE je indeks oslabio za 0,43 posto, na 7.281 bod, a pariski CAC za 0,08 posto, na 5.328 bodova. Frankfurtski DAX je ojačao za 0,19 posto, na 12.055 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci