Wall Street: Rezultati podigli Wal-Mart do rekorda

Wall Street: Rezultati podigli Wal-Mart do rekorda

Na Wall Streetu u četvrtak su berzanski indeksi znatno porasli zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača u poreznu reformu u SAD-u.

Dow Jones je ojačao za 0,80 posto, na 23.458 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,82 posto, na 2.585 bodova, a Nasdaq indeks za 1,30 posto, na 6.793 boda.

Nakon dva dana pada tih indeksa, na Wall Streetu jučer je ponovo zavladalo dobro raspoloženje jer je nekoliko velikih kompanija objavilo znatno bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Cijena dionice Wal-Marta je skočila za gotovo 11 posto, dosegnuvši rekordne nivoe, nakon što je najveći svjetski trgovački lanac izvijestio o najsnažnijem rastu kvartalnih prihoda od 2009. godine i skoku online prodaje.

Snažno je, za više od 5 posto, porasla i cijena dionice Ciscoa jer je i taj tehnološki div ostvario bolje rezultate u trećem tromjesečju nego što su analitičari očekivali.

“Ulagače su ohrabrile dobre vijesti iz velikih kompanija, kao što su Cisco i Wal-Mart jer njihovi rezultati pokazuju da se prilagođavaju novim ekonomskim trendovima”, kaže Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

Pozitivno je na tržište utjecala i podrška Zastupničkog doma prijedlogu poreznog zakona kojeg su sastavili republikanci u tom domu.

To je, kažu analitičari, mali korak, ali ohrabruje. Uskoro bi Senat, u kojemu republikanci imaju tanju većinu, trebao glasati o njihovom prijedlogu zakona o porezima, koji se u nekim ključnim tačkama razlikuje od prijedloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smjeli izgubiti više od dva glasa, a već je sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj prijedlog.

“Prijedlog poreznog zakona je prošao najnižu prepreku u Zastupničkom domu. Glasanje u Senatu će biti teža prepreka, a usklađivanje će biti prava mjera, ako do toga uopće dođe”, objašnjava Brian Battle.

Tržište kapitala je snažno raslo od pobjede Donalda Trumpa na lanjskim predsjedničkim izborima, među ostalim, i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze. Stoga se ulagači sada plaše korekcije cijena dionica ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,19 posto, na 7.386 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,55 posto, na 13.047 bodova, a pariski CAC za 0,66 posto, na 5.336 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci