Wall Street: Novi rekordi unatoč padu Applea

Wall Street: Novi rekordi unatoč padu Applea

Na Wall Streetu su i u srijedu berzovni indeksi porasli, treći dan zaredom, i dosegnuli novi najviši nivo u historiji, dok je pad cijene dionice Applea ograničio dobitke.

Dow Jones ojačao je za 0,18 posto, na 22.158 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,08 posto, na 2.498 bodova, a Nasdaq indeks za 0,09 posto, na 6.460 bodova.

Novi rekordni dosezi tih indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica u potrošačkom i energetskom sektoru.

Energetskom je sektoru poticaj pružio rast cijena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svjetskom tržištu počinje smanjivati.

Na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su splasnule zabrinutosti u vezi Sjeverne Koreje i urgana Irma, koje su danima držale ulagače na oprezu.

No, veći uspon indeksa spriječio je pad cijene dionice Applea, najvrjednije svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Cijena Applea pala je za 0,8 posto, nakon što je taj tehnološki div dan prije predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući i model X, kojim je obilježena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.

Dio analitičara smatra da je pad cijene Applea posljedica visoke cijene modela X i kasnijeg nego što se očekivalo početka prodaje, tek početkom novembra, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cijena dionice Applea od početka godine porasla 37 posto.

“U određenoj mjeri, to je uobičajeni scenarij ‘prodaj nakon objave vijesti’. Cijena dionice Applea dugo je rasla na temelju velikih očekivanja”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Premda je pad cijene Applea pritisnuo indekse, jučer su ipak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne nivoe.

To im je ove godine uspjelo već u niz navrata, unatoč političkim problemima u Bijeloj kući, sumnji da će predsjednik SAD-a Donald Trump ispuniti svoja obećanja u vezi poreznog rasterećenja, povećanju kamata Feda i geopolitičkim napetostima u vezi Sjeverne Koreje.

S druge strane, analitičari kažu da rast cijena dionica podržavaju sve bolji poslovni rezultati kompanija i stabilan rast najvećih svjetskih ekonomija.

I na većini europskih berzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je za 0,23 posto, na 12.553 boda, a pariški CAC za 0,16 posto, na 5.217 bodova. No, londonski FTSE oslabio je za 0,28 posto, na 7.379 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci