Wall Street: Novi rekordi, u fokusu energetski sektor

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu energetski sektor

Na Wall Streetu u četvrtak su berzanski indeksi dosegli nove rekordne nivoe, nakon blagog pada dan prije, a najviše je skočio energetski sektor jer su cijene nafte dosegle najviše nivoe u tri godine.

Dow Jones je ojačao za 0,81 posto, na 25.574 boda, dok je S&P 500 porastao za 0,70 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks za 0,81 posto, na 7.211 bodova.

Nakon što su dan prije S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali po prvi put u ovoj godini, jučer su, kao i Dow Jones, dosegli nove najviše nivoe u historiji.

Pritom je najviše, za 2 posto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte nakon što je objavljeno da su neočekivano pale proizvodnja i zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u.

Ti podaci su podstakli skok cijene barela na londonskom tržištu iznad 70 dolara, što je njezin najviši nivi od decembra 2014. godine.

Znatno su porasle i cijene dionica u potrošačkom te industrijskom sektoru.

“Iza današnjeg, ali i rasta cijelog ove sedmice stoji povećano povjerenje ulagača u jačanje privrede. To objašnjava dobru sliku potražnje, koja je podstakla cijene nafte iznad 70 dolara”, kaže Scott Clemons, strateg u kompaniji Brown Brothers Harriman.

Podršku tržištu pruža i optimizam ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 11,8 posto u odnosu na isti period godinu dana prije, pri čemu se najveći skok očekuje u energetskom sektoru.

Ostvare li se te procjene, bio bi to brži rast zarada nego u prethodnom tromjesečju. Sezona objava rezultata počinje u petak izvještajima dvaju velikih banaka JPMorgan Chasea i Wells Farga.

“Čini se da je ove sedmice tržište duboko udahnulo uoči sezone objava rezultata, a ulagači su optimistični”, kaže Clemons.

Kratkotrajni poremećaj na tržištu izazvao je samo William Dudley, predsjednik ogranka FED-a u New Yorku, kazavši da bi nedavno prihvaćena porezna reforma mogla dovesti do pregrijavanja privrede.

Dudley procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. porasti iznad trenda i da će ojačati inflacija. To bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

“Dudley je upozorio na nešto čega bi se ulagači trebali plašiti. Trenutno jedinu prijetnju tržištu dionica predstavljaju visoke kamatne stope. Ako su kamate previsoke, previsok je i ovaj nivo cijena dionica”, kaže Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

Na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,19 posto, na 7.762 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,59 posto, na 13.202 boda, a pariski CAC za 0,29 posto, na 5.488 bodova.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci