Wall Street: Najveći dnevni skok u četiri mjeseca

Wall Street: Najveći dnevni skok u četiri mjeseca

Njujorški Dow Jones indeks je danas ostvario najveći dnevni skok u posljednja četiri mjeseca, a i ostali najvažniji indeksi na Wall Streetu solidno su ojačali, dok investitorima daju krila solidne zarade kompanija i smanjivanje zabrinutosti oko trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Dow Jones je porastao za 396,32 boda ili 1,58 posto, na 25.558 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao za 0,79 posto, na 2.840 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,42 posto, na 7.806 bodova.

Svih 11 dioničkih sektora je ostvarilo dobitke, a najviše telekomunikacijski i potrošački. Kinesko ministarstvo trgovine je objavilo da će kineska delegacija sudjelovati u idućoj rundi trgovinskih pregovora s američkom stranom u Washingtonu krajem augusta. Posljednja runda trgovinskih razgovora između dvije sile održana je početkom juna. Iako tokom prethodnih rundi razgovora nije bio postignut neki veći napredak, Bijela kuća je 3. augusta saopštila da je SAD otvoren za daljnje razgovore s Kinom o tome kako riješiti trgovinske napetosti.

Popuštanje trgovinskih napetosti je podiglo cijene dionica senzitivnih na carine, poput industrijskih kompanija Boeinga i Caterpillara, čije su cijene porasle za 4,3, odnosno za 3,2 posto. U prosjeku su cijene dionica industrijskih kompanija ojačale za 1,2 posto. Najveća pojedinačna dionica je bila dionica Walmarta, poskupivši za 9,3 posto, nakon što je taj najveći svjetski trgovački lanac izvijestio o dobiti iznad očekivanja i rastu prodaje po najvećoj stopi u proteklom desetljeću.

“Tržište dobiva poticaj od poznatih kompanija koje objavljuju pristojne zarade, poput Walmarta. No, mislim da ono, također, pokazuje svoju šizofrenu prirodu u smislu kratkoročnih promjena usko povezanih s trgovinskim ratovima i pregovorima, posebno kad je u pitanju Kina”, ističe Chuck Carlson, izvršni dužnosnik pri Horizon Investment Servicesu.

Sezona objava poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromjesečje polako jenjava. Od 500 kompanija čije su dionice sadržane u S&P indeksu dosad je njih 463 izvijestilo o dobiti, pri čemu je 79,3 posto premašilo očekivanja analitičara. I na europskim berzama cijene dionica u četvrtak su solidno porasle, pri čemu je londonski Ftse indeks završio trgovanje u plusu od 0,78 posto, na 7.556 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao za 0,6 posto, na 12.237 bodova, a pariski CAC za 0,83 posto, na 5.349 bodova.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci