Wall Street: Indeksi porasli nakon objave FED-ovog zapisnika

Wall Street: Indeksi porasli nakon objave FED-ovog zapisnika

Na Wall Streetu u srijedu su cijene dionica porasle, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice čelnika FED-a pokazao da viša inflacija ne znači nužno i ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones je porastao za 52 boda ili 0,21 posto, na 24.886 bodova, dok je S&P 500 ojačao za 0,32 posto, na 2.733 boda, a Nasdaq indeks za 0,64 posto, na 7.425 bodova.

Na Wall Streetu je vladao oprez na početku jučerašnjeg trgovanja zbog neizvjesnosti u vezi sa ishodom trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, no cijene dionica su porasle nakon objave zapisnika s posljednje sjednice FED-a.

Taj zapisnik je pokazao da većina čelnika centralne banke uskoro očekuje još jedno povećanje kamata ako izgledi za američku ekonomiju ostanu nenarušeni, pri čemu mnogi od njih smatraju da nema pregrijavanja tržišta rada.

FED je već jednom ove godine u martu povećao ključne kamatne stope, a zapisnik je pokazao da su čelnici centralne banke podijeljeni po pitanju hoće li se u ovoj godini kamate povećati još u dva ili tri navrata.

Većina analitičara smatra da iduće povećanje kamata slijedi već u junu, ali da će FED kamate nastaviti povećavati postepeno, ne prebrzo.

„Tržište je, čini se, pomalo odahnulo jer zapisnik sugerira da čak i rast inflacije malo iznad 2 posto, ciljanog nivoa FED-a, ne mora nužno dovesti i do ubrzanja tempa povećanja kamata”, objašnjava Mike Beale, direktor u kompaniji U.S. Bank Private Client Wealth Management.

Zahvaljujući tome, jučer su najviše porasle cijene dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koji su najviše osjetljivi na kretanje kamatnih stopa.

S druge strane, finansijski sektor, kojem bi povećanje cijene novca odgovaralo, pao je za 0,6 posto.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 1,13 posto, na 7.788 bodova, dok je frankfurtski DAX pao za 1.47 posto, na 12.976 bodova, a pariski CAC za 1,32 posto, na 5.565 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci