Wall Street: Indeksi pali nakon četiri dana rasta

Wall Street: Indeksi pali nakon četiri dana rasta

Na Wall Streetu u srijedu su cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine i jer je pad cijena nafte pritisnuo dionice u energetskom sektoru.

Dow Jones je pao za 219 bodova ili 0,88 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 pao za 0,71 posto, na 2.774 boda, a Nasdaq indeks za 0,55 posto, na 7.716 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je daljnjeg zaoštravanja trgovinskih odnosa između Washingtona i Pekinga, nakon što je u utorak američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer kazao da vlada kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjednika Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošle sedmice uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Peking je i na najave novih carina poručio da je to neprihvatljivo i da će morati odgovoriti.

Među najvećim gubitnicama jučer su bile dionice industrijskih divova, kao što su Boeing, 3M i Caterpillar, jer bi trgovinski rat najviše naštetio njihovom poslovanju.

Oštro su pale i cijene dionica u rudarskom sektoru, za 1,7 posto, jer su zbog strahovanja ulagača od poremećaja u svjetskoj trgovini i usporavanja rasta globalne ekonomije pale cijene sirovina, pri čemu je cijena bakra potonula na najniži nivo u godinu dana.

Oštro su, oko 5 posto, pale i cijene nafte, zbog čega su dionice u energetskom sektoru oslabile za 2,2 posto.

Pod pritiskom su bile i dionice proizvođača čipova, s obzirom na to da njihovi prihodi u velikoj mjeri ovise o prodaji na kineskom tržištu.

Tako je u srijedu prekinut pozitivni niz na Wall Streetu koji je, zahvaljujući optimizmu ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, trajao četiri dana.

U petak će rezultate za drugo tromjesečje, među ostalim, objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

Analitičari kažu da bi zabrinutosti u vezi sa trgovinskim odnosima između najvećih svjetskih privreda mogle pasti u drugi plan jer bi se ulagači mogli fokusirati na finansijske rezultate kompanija.

„Trgovinska situacija zabrinjava, no ništa se više neće dogoditi odmah sada. Tako bi ta priča mogla pasti u drugi plan, a ulagači se više fokusirati na trenutne priče, kao što su zarade kompanija”, kaže John Carey, portfelj menadžer u kompaniji Amundi Pioneer Asset Management.

A procjenjuje se da bi zarade kompanija u drugom tromjesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom periodu, zahvaljujući stabilnom rastu američke i svjetske privrede, te poreznim promjenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isti lanjski period.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je pao za 1,30 posto, na 7.591 bod, dok je frankfurtski DAX pao za 1,53 posto, na 12.417 bodova, a pariski CAC za 1,48 posto, na 5.353 boda.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci