Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 ojačao, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških i medijskih kompanija.

Dow Jones skliznuo je za 42 boda ili 0,17 posto, na 24.657 bodova, dok je S&P 500 ojačao za 0,17 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks za 0,72 posto, na rekordan 7.781 bod.

Novi rekord Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Facebook, za 2,3 posto, Amazon.com, za 0,9 posto, i Alphabet, za 0,5 posto.

Dok su mnogi sektori na Wall Streetu pod pritiskom zbog rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, tehnološki je sektor toga pošteđen.

S&P indeks tog sektora jučer je ojačao za 0,3 posto, pri čemu su cijene dionica nekoliko tehnoloških kompanija dosegnule rekordne nivoe.

Rast cijena medijskih kompanija

Prvi uspon S&P 500 indeksa nakon tri dana pada zahvaljuje se i rastu cijena dionica medijskih kompanija, nakon što je Walt Disney povećao svoju ponudu za preuzimanje Twenty-First Century Foxa na 71,3 milijarde dolara, više nego što nudi Comcast.

Dionica Twenty-First Century Foxa poskupila je za 7,5 posto, Disneyja 1, a Comcasta 1,8 posto.

Ipak, na najvećoj svjetskoj berzi vladao je oprez, kao i prethodnih dana, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obje zemlje najavile uvođenje novih carina.

Od početka maja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.

Washington je pod pritiskom i drugih zemalja zbog protekcionističkih mjera, pa će tako Europska unija od petka naplaćivati carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

I na europskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je za 0,31 posto, na 7.627 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,14 posto, na 12.695 bodova. Pariski CAC oslabio je za 0,34 posto, na 5.372 boda.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci